/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/DOC/ Peste 17.000 de șomeri, înregistrați în Moldova. Ce oferte de muncă sunt disponibile pe Piața Muncii

missing
06 iulie 2018, ora 11:17

Cele mai multe locuri vacante conform activităților economice sunt disponibile în industria prelucrătoare. Pe al doilea loc s-a clasat sectorul activităților de servicii administrative și de servicii de suport cu 1405 locuri vacante. Sectorul comerțului cu ridicarea și amănuntul a pus la dispoziție 1392 de locuri de muncă vacante.

Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 50 la sută din totalul locurilor vacante oferă salarii mai mari de 3000 de lei. Locurile cu salarii între 2000-3000 lei au constituit 23 procente. În acest context doar 5 procente din totalul locurilor de muncă vacante oferă salarii de până la 2000 lei.

Totodată din totalul numărului de șomeri luați la evidență de către agenție la data de 30 iunie curent, 11603 persoane erau din localități rurale, iar locurile de muncă vacante în acest sector constituiau 1836 de locuri din numărul toatal de posturi vacante.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pe parcursul ultimilor ani, meseria de cusătoreasă rămâne a fi cea mai solicitată de către angajatori. Numărul acestora la finele perioadei de referință constituia 17 la sută din numărul locurilor vacante în evidență, iar numărul șomerilor care dețineau această meserie era de un procent.

Totodată, se atestă o insuficiență de specialiști în medicină, învățământ și administrația publică. La fel, pe piața forței de muncă este lipsă de operatori în sectorul de producție, legători filoane și cabluri, operatori în telecomuncicații, confecționeri în industria textilă, conducători de troleibuz, etc.

Pe parcursul ultimilor ani numărul locurilor vacante înregistrate în baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă este în creștere iar spectrul de meserii s-a diversificat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram