Mai multe discipline noi vor fi introduse în școli începând cu întâi septembrie 2018. Schimbările au fost anunțate de secretarul de stat în domeniul educației Angela Cutasevici în timpul prezentării raportului privind modul în care se aplică Convenția Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale în Republica Moldova. Elevii urmează să beneficieze de lecții de Dezvoltare Personală și Educație pentru Societate.

Secretarul de stat în domeniul educației Angela Cutasevici a informat despre introducerea unei noi disciplini obligatorii – Dezvoltarea personală. Aceasta va fi predată elevilor claselor I-XII, începând 1 septembrie curent. Scopul acesteia este informarea copiilor privind auto-formarea, educația sexuală, modul sănătos de viață și securitatea personală.

De asemenea, au fost reorganizate disciplinele Dirigenția și Educația civică, care va fi predată din clasa a V-a și se va numi Educație pentru societate. În cadrul orelor vor fi dezbătute aspecte precum patriotismul, voluntariatul, pentru a contribui la responsabilizarea elevilor.

Angela Cutasevici a anunțat și despre introducerea disciplinelor opționale precum: Educația pentru drepturile omului, educație pentru media, educație pentru sănătate, educația digitală. Acestea sunt destinate claselor primare și gimnaziale și sunt axate pe subiecte sensibile.

Reprezentanta Ministerului Educației a îndemnat elevii să elaboreze o rezoluție cu propuneri  și suport didactic, care ar urmă să fie distribuit în școli. La rândul său, copiii au propus introducerea cursurilor speciale pentru pregătirea multi-laterală a profesorilor și informarea părinților despre prevenirea abuzului sexual. Elevii au punctat că în prezent metodele de informare din școli sunt demodate și ineficiente. În schimb, ei salută ideea predării informației prin intermediul video-urilor speciale și a jocurilor.