Activistul Anatolie Mătăsaru și soția sa Djulieta Savițchi au obținut câștig la CEDO în dosarul privind împiedicarea protestelor din 2008 și detenției ilegale. Curtea le-a acordat reclamanților 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Cei doi au participat pe 29 ianuarie 2008 la un protest stradal în rezultatul căruia au fost reţinuţi şi ţinuţi în detenţie pentru 6 ore şi 40 de minute. La data de 18 decembrie 2008, Mătăsaru a participat la un nou protest stradal, în rezultatul căruia a fost reţinut şi ţinut în detenţie pentru aproximativ 4 ore şi 30 de minute. Soții Mătăsaru au fost achitaţi, iar acţiunile poliţiei au fost considerate ca ilegale.

La data de 29 ianuarie 2009 Mătăsaru a participat din nou la un protest, fiind reținut pentru aproximativ 6 ore. Ulterior el a fost achitat, iar acţiunile poliţiei au fost considerate ilegale.

Curtea a constatat, în unanimitate violarea Articolelor 5 § 1 şi 11 din Convenţie, urmare a împiedicării protestelor paşnice şi detenţiilor ilegale.