Oamenii de afaceri din Republica Moldova pot obține de astăzi acte permisive prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat, care va funcționa ca un „Ghișeu Unic”. 

 Dacă acum doi ani existau 416 de acte permisive pentru obținerea cărora agenții economici trebuiau să cheltuie anual 135 de milioane de lei, acum au rămas doar 152 de acte permisive și acestea vor fi emise în mod transparent prin intermediul ghișeului unic electronic. Utilizarea ghișeului unic va reduce la minim interacțiunea agenților economici cu autoritățile emitente și va economisi sectorului privat, conform estimărilor, cca 60 de milioane de lei anual.

Bazele de date ale 30 de instituții publice vor fi conectate la sistem și vor interacționa online pentru a verifica automat datele agentului economic deținute de alte autorități publice, fără a fi nevoie de prezentarea unor certificate suplimentare. Sistemul informațional este deținut de Ministerul Economiei și Infrastructurii și operat de Agenția Servicii Publice.

Sistemul Informațional Automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) va permite depunerea oricărei cereri în regim online, pe portalul servicii.gov.md, încărcarea documentelor confirmative necesare și achitarea taxei prin intermediul sistemului M Pay. Solicitantul va primi o confirmare automată că cererea a fost depusă, cu termenul de eliberare, iar apoi va primi notificări privind etapa de procesare a cererii. Specialistul Agenției Servicii Publice va verifica corectitudinea completării cererii și va desemna un responsabil din instituția care eliberează actul permisiv, iar acesta va primi în sistem o notificare către executare.

Sistemul Informațional Automatizat a fost realizat prin intermediul Proiectului Ameliorarea Competitivității II, proiect inițiat de Guvern și finanțat de Banca Mondială.