Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Textul final al Rezoluției va fi adoptat astăzi, 10 iulie, la ședința plenară a AP OSCE. Cea de a 27-a sesiune are loc în perioada 7-11 iulie 2018, în Bundestagul Germaniei.

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate. În acest context raportorul General al Comitetului, Kristian Vigenin (Bulgaria) a prezentat Raportul Comitetului si proiectul Rezoluției acestuia. Astfel, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante ale AP OSCE.

Trei amendamente au fost votate cu referire la Republica Moldova. În acest sens s-a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul țării și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii, într-o misiune civilă cu mandat international.

Două amendamente au fost propuse de delegația Parlamentului Republicii Moldova. Un amendament a fost propus de delegația Parlamentului României. Toate au fost acceptate cu o majoritate de voturi. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina oficială a parlamentului, aprobarea amendamentelor delegației țării noastre au avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania.

Șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu a menționat că „prin susținerea amendamentelor, organizația și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova”. Potrivit lui, textul final al Rezoluției va fi adoptat la ședința plenară a AP OSCE de astăzi, 10 iulie.

Reuniunea din acest an are genericul „Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”. Din componența delegației conduse de șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu fac parte deputații Anatolie Gorilă și Ion Casian. Sesiunea anuală a AP OSCE reunește pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

Amintim că, Adunarea Generală a ONU a votat pe ,22 iunie curent, proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Documentul a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă și 83 de abțineri. În discursul său din Asambleea ONU, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menționat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc față de altă țară.