ANRE a anunțat astăzi scumpirea carburanților, iar ministerul Economiei a cerut amânarea ordinului. La câteva ore, instanța de judecată a suspendat decizia, astfel că prețurile pentru benzină și motorină vor rămâne ca și până acum.

Potrivit anunțului făcut la amiaza de ANRE, prețul la benzină urma sa fie de 19,49 de lei per litru, mai mare cu 39 de bani față de perioada anterioară, iar motorina urma să se scumpească cu 25 de bani și să coste 17,25 de lei. Noile prețuri-plafon de comercializare a carburanților urmau să fie valabile pentru următoarele două săptămâni. La câteva ore de la anunț, Judecătoria Chișinău, la cererea Minsiterului Economiei și Agenției pentru Protecția Consumatorului a suspendat Ordinului.

Într-un comunicat de presă al ministerului, se spune că: „Respingerea cererii reclamanților prin neaplicarea măsurilor de asigurare cerute, cu suspendarea executării actului administrativ contestat, ar veni incontestabil în contradicție cu interesele social-economice ale societății și a membrilor ei, dintre care și consumatorii finali”, potrivit încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani).

Decizia instanței se execută imediat, însă poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la comunicare. Aceasta nu este prima dată când ordinul ANRE este suspendat de magistrați. Anterior, pe 12 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la fel a suspendat ordinul ANRE. Decizia a fost luată și pe fundalul protestelor unor șoferi în PMAN, care au cerut ieftinirea carburanților. Aceștia au spus atunci că, potrivit calculelor lor, benzina trebuie să coste cu patru lei mai puțin, iar motorina – cu șase lei.