/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Chinuiți de cozi și birocrație. Reformarea „sistemului de dizabilitate” dă mari bătăi de cap persoanelor cu nevoi speciale

missing
10 iulie 2018, ora 18:30

Cu ochii în lacrimi, oamenii spun că au obosit să bată drumul pentru a obține prelungirea gradului de dizabilitate.

„Stăm deja câte zile și așteptăm.În fiecare zi ne certăm și nu putem nicicum ajunge la ei să dăm documentele, nicicum. – De câte zile veniți aici? –Trei săptămâni. Mi-a dat documentele de la policlinică și vin de fiecare dată aici și nu pot intra nicicum”

„Eu am fost prima dată și m-au programat pentru ziua de azi, dar eu nu sunt sigură că o să ajung fiindcă sunt mulți, nu sunt sigură că o să ajung la ei să depun actele”

„Am mai venit într-o zi și am stat și nu m-a ajuns rândul, am venit în altă zi și m-am programat ca să vin azi și azi am venit, am lăsat bărbatul bolnav acasă și am venit și stau subt ușă”

O altă femeie spune că astăzi a fost programată la comisia de Expertiză a Vitalității care se află în incinta policlinicii numărul trei din sectorul Botanica al capitalei. Însă, ajunsă acolo, ar fi găsit un bilet pe ușă prin care a fost anunțată că trebuie deja să se adreseze la Direcția Asistență Socială de pe strada Titulescu.

„Medicul de acolo de la spital care nici nuștiu cum îl cheamă știți ce mi-a zis? Vinovat e Maia Sandu și Năstase, eu aș vrea să știu cu ce sunt ei vinovați, ei nu sunt la guvernare, cu ce ei sunt vinoveți că ne trimit aici și este haos, cu asta sunt vinoveți? Scuzați-ne domnilor guvernanți, distrugeți-ne pe toți ce a mai rămas au rămas niște oameni care stau în două costele și așteaptă aici la rând”

„Noi la nimeni nu trebuim pentru că suntem pensionari și lor nimic deja nu le mai trebuie, trebuie să ne punem într-o raclă și să murim și mai mult nimic. Uitați-vă câtă lume stă aici cu ochii în lacrimi ca și mine și duce o durere în suflet. Spuneți-i președintelui să nu danseze cu Filip Kirkorov, dar să dea la lume ceea ce au muncit și să ne dea sănătatea înapoi. Ani întregi am muncit. Eu am trei sute de lei pensia spunețimi eu pot să trăiesc mai departe?”

Am încercat să discutăm și cu responsabilii direcției. Inițial aceștia nu au dorit să discute cu echipa TV8, iar ulterior au oferit un scurt comentariu.

„Ce să vă spun doamnă? Toată lumea lucrează conform legislației, avem reformă în sistem, sunt deserviți toți pacienții, nu facem încălcări, suntem de la oră la oră la serviciu, este foarte multă lume care trebuie deservită zilnic”

„De ce eu trebuie să stau în așa rând sau fiecare din noi să stea câte o zi întreagă bolnavi, eu nu am venit sănătoasă aici. – Noi deservim tot Chișinăul și suburbiile lui”

Contactat de TV8, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății ne-a spus că majoritatea structurilor teritoriale pentru prelungirea gradului de dizabilitate au fost deja selectate, iar în scurt timp problema va fi rezolvată.

„Deja la Ciocana se lucrează de o săptămână. Acolo se recepționează actele, ce ține de Centru și Râșcani este în proces concursul, la Botanica este deja persoană angajată, ea lucrează. Săptămâna asta veneau și oamenii de la Ialoveni și Dubăsari la Botanica, dar deja acolo au fost selectate persoanele, iar de săptămâna viitoare ele deja o să lucreze” a susținut Cristina Stratulat, purtător de cuvânt MAMPS.

Noul mecanism de determinare a dizabilității a fost aprobat de Guvern încă în luna martie.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram