/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Noi proiecte electorale de la PDM? Cu câteva luni înainte de campania electorală pentru parlamentare, PDM anunță că majorează salariile funcționarilor din primării

10 iulie 2018, ora 17:50

Vladimir Cebotari s-a arătat sigur că proiectul va trece de ambele lecturi în Parlament până săptămâna viitoare.

„Această creștere salarială urmează să fie efectuată chiar din acest an. Chiar foarte probabil din luna august deja. Deoarece, chiar în această săptămână urmează și săptămâna viitoare să fie aprobate în două lecturi două proiecte delegi” a susținut Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM.

Deocamdată, însă au fost alocați bani doar pentru primele șase luni, iar pentru anul 2019, perioadă post alegeri, sursele încă urmează a fi identificate. Întrebat dacă proiectele lor vin să liniștească societatea după ce asistența macrofinanciară a fost suspendată, Cebotari a spus că pe ei nu-i interesează finanțarea UE.

„Pe noi nu ne interesează dacă vin acei bani sau nu vin. Sunt niște proiecte care cel puțin în Partidul Democrat nu vin spontan. La noi nu apar planurile și ideile făcând circ în stradă” a declarat Cebotari.

Unii experți consideră că prin majorarea salariilor funcționarilor din primării, guvernarea va obține susținere politică.

„Vedem că în ajun de electorală toți încearcă să facă lucruri frumoase ca să fie aleși. Majorarea salariilor la primari îi cea mai rațională decizie din ce considerente: în primul rând ei într-adevăr o cer de mult timp. În al doilea rând primarii totuși sunt o forță puternică la nivel local” a menționat Veaceslav Ioniță, expert IDIS ”VIITORUL”.

„Vine mai degrabă în contextul rezoluției Parlamentului Uniunii Europene. Partidul Democrat are nevoie de o acțiune de PR, acțiuni de PR pozitiv. Prin care să demonstreze o bună dinamică inclusiv economică. Ceea ce din nou este o afirmație populistă” a comunicat Ștefan Gligor, director de programe CPR.

Unii primari spun că ar fi mai bine ca Guvernul să le ofere soluții pe termen lung, pentru a putea să majoreze salariile angajaților cu propriile forțe.

„S-ar putea de gândit la impozitul de venit al întreprinderilor ca să fie defalcat completamente în bugetele locale. Aici statul poate să meargă pe o cale care declară se produce în postura de erou, dar de fapt pur și simplu să scoată barierele pe care le au primăriile, să-și majoreze singuri salariile” a spus Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia.

Contactat telefonic, președintele Consiliului Autorităților Locale, Tatiana Badan,a spus că nu a fost informată despre existența unei astfel de inițiative și că o ședință între membrii CALM și autorități asupra acestui subiect va avea loc abia mâine, la Guvern. Între timp, directorul executiv CALM, Viorel Furdui a menționat pentru TV8 că susține această măsură, pe care însă o consideră cam întârziată, deoarece situația în administrațiile publice locale este gravă, atestându-se și un deficit mare de specialiști.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram