Democrații promit salarii mai mari pentru primari și angajații primăriilor. Majorările ar urma să aibă loc din august, potrivit anunțului făcut de vicepreședintele democrat. Vladimir Cebotari a spus ca lefurile ar putea crește cu până la 50 la sută. Unii experți salută inițiativa, însă consideră că prin acest proiect PDM vrea să obțină mai multe dividende politice la alegerile parlamentare din toamnă.

Vladimir Cebotari s-a arătat sigur că proiectul va trece de ambele lecturi în Parlament până săptămâna viitoare.

„Această creștere salarială urmează să fie efectuată chiar din acest an. Chiar foarte probabil din luna august deja. Deoarece, chiar în această săptămână urmează și săptămâna viitoare să fie aprobate în două lecturi două proiecte delegi” a susținut Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM.

Deocamdată, însă au fost alocați bani doar pentru primele șase luni, iar pentru anul 2019, perioadă post alegeri, sursele încă urmează a fi identificate. Întrebat dacă proiectele lor vin să liniștească societatea după ce asistența macrofinanciară a fost suspendată, Cebotari a spus că pe ei nu-i interesează finanțarea UE.

„Pe noi nu ne interesează dacă vin acei bani sau nu vin. Sunt niște proiecte care cel puțin în Partidul Democrat nu vin spontan. La noi nu apar planurile și ideile făcând circ în stradă” a declarat Cebotari.

Unii experți consideră că prin majorarea salariilor funcționarilor din primării, guvernarea va obține susținere politică.

„Vedem că în ajun de electorală toți încearcă să facă lucruri frumoase ca să fie aleși. Majorarea salariilor la primari îi cea mai rațională decizie din ce considerente: în primul rând ei într-adevăr o cer de mult timp. În al doilea rând primarii totuși sunt o forță puternică la nivel local” a menționat Veaceslav Ioniță, expert IDIS ”VIITORUL”.

„Vine mai degrabă în contextul rezoluției Parlamentului Uniunii Europene. Partidul Democrat are nevoie de o acțiune de PR, acțiuni de PR pozitiv. Prin care să demonstreze o bună dinamică inclusiv economică. Ceea ce din nou este o afirmație populistă” a comunicat Ștefan Gligor, director de programe CPR.

Unii primari spun că ar fi mai bine ca Guvernul să le ofere soluții pe termen lung, pentru a putea să majoreze salariile angajaților cu propriile forțe.

„S-ar putea de gândit la impozitul de venit al întreprinderilor ca să fie defalcat completamente în bugetele locale. Aici statul poate să meargă pe o cale care declară se produce în postura de erou, dar de fapt pur și simplu să scoată barierele pe care le au primăriile, să-și majoreze singuri salariile” a spus Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia.

Contactat telefonic, președintele Consiliului Autorităților Locale, Tatiana Badan,a spus că nu a fost informată despre existența unei astfel de inițiative și că o ședință între membrii CALM și autorități asupra acestui subiect va avea loc abia mâine, la Guvern. Între timp, directorul executiv CALM, Viorel Furdui a menționat pentru TV8 că susține această măsură, pe care însă o consideră cam întârziată, deoarece situația în administrațiile publice locale este gravă, atestându-se și un deficit mare de specialiști.