Preşedintele României Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Bruxelles, că DNA trebuie să meargă înainte. El a pecizat că va sprijini în continuare „poate şi mai mult" lupta anticorupţie, potrivit agerpres.ro.

„Dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nici vorbă. Lupta anticorupţie trebuie să meargă înainte şi va merge. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți, DNA trebuie și va merge mai departe. Lupta anticorupție va merge și cu toată forța mai departe. Acest pas pe care l-am făcut luni nu mi-a schimbat părerea despre activitatea DNA și inclusiv activitatea doamnei Kovesi. Au făcut o treabă foarte bună, sunt oameni foarte bine pregătiți și această activitate trebuie apreciată. Eu am apreciat-o tot timpul și i-am sprijinit tot timpul şi pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare poate și mai mult lupta anticorupţie”, a declarat Iohannis, întrebat cu privire la argumentele pe baza cărora a decis revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi.

El a reiterat că respectă statul de drept şi Constituţia, subliniind că nu spune aceste lucruri „de complezenţă sau de slogan”.

„Eu îmi doresc pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democraţiei. Calea românească trebuie să fie calea democraţiei consolidate care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează şi NATO şi UE. De aceea suntem aici. Noi nu suntem musafiri, suntem aici membri cu drepturi depline. Calea românească este calea valorilor democratice şi a statului de drept. Eu îmi doresc pentru ţara mea o întărire a statului de drept şi atunci este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, respectă deciziile Curţii Constituţionale. Drept pentru care am pus în aplicare decizia CCR. În niciun moment nu a fost pentru mine să nu respect Constituţia, statul de drept, dimpotrivă, eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înţeles ca şi un pas în supremul respect pentru Constituţie”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis participă la summitul NATO care se desfăşoară miercuri și joi la Bruxelles. Şeful statului român a semnat luni decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.