/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

PSRM, PPDA, PD ȘI PAS ar ajunge în Parlament. Igor Dodon este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea respondenților

missing
11 iulie 2018, ora 18:50

Din cei intervievați, doar 56,4% au spus că se vor prezenta la vot, cu siguranță. Dintre aceștia, puțin peste 37 % și-ar da votul pentru socialiști. Între timp, PPDA ar obține în jur de 12 %, PD- 10,1%, iar PAS ar acumula 8,3 la sută din voturi. Peste 7% dintre respondenți spun că își vor da votul pentru alte partide, în timp ce 25 % din cei care au participat la sondaj sunt indeciși sau nu vor ieși la vot.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, pentru care partid ați vota?

Partidul Socialiștilor – 37,2%
Partidul Platforma „DA” – 11,9%
Partidul Democrat – 10,1%
Partidul „Acțiune și Solidaritate” – 8,3%

INDECIȘI – 19,2%
NU AR VOTA – 5,9%

Dintre politicieni, de cea mai multă încredere din partea respondenților se bucură Igor Dodon cu aproape 27%, urmat de Pavel Filip cu 7,5 la sută, de Andrei Năstase cu puțin peste 6% și de Maia Sandu cu aproape 3%. Aproape jumătate dintre cei întrebați au spus că nu au încredere în nimeni sau au ezitat să răspundă.

Care este personalitatea politică din RM în care aveți cea mai mare încredere?

Igor Dodon – 26,7%
Pavel Filip – 7,5%
Andrei Năstase – 6,2%
Maia Sandu – 2,9 %

21,5% – Nu au încredere în nimeni
25,3% – Nu știu sau au ezitat să răspundă

Conform sondajului, majoritatea respondenților consideră că evenimentele din interiorul ţării se desfășoară într-o direcţie incorectă, în timp ce 77 la sută dintre respondenți sunt de părere că situația social-politică în ultimii 2-3 ani s-a înrăutățit. Cauza: invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău.

“De ce credeți că s-a înrăutățit, și vedeți că pe primul loc respondenții au răspuns: Nevalidarea rezultatelor alegerilor locale noi, fiecare a cincea persoană consideră. Pe locul doi: nu văd îmbunătățirea dezvoltării economice din RM, asta au indicat 17 la sută. MUSCA 07.56 – 07.59 Pe locul trei – corupția în sistemul politic actual”, a spus Victor Mocanu, Preșdintele Asociației Sociologilor și Demograficilor din RM.

Aproape 41 la sută dintre participanții la sondaj consideră că protestele nu pot influența deciziile clasei politice, iar circa 44 % cred că evenimentele din aprilie 2009 se pot repeta.

“Cum considerați, evenimentele din 7 aprilie 2009, pot să se repete în viitorul apropiat? Și uitați-vă 44 la sută consideră că da, aceste evenimente pot să se repete în R.Moldova. 36 la sută consideră că nu se vor repeta și o cincime nu a putu să răspundă la această întrebare”, a spus Victor Mocanu, Preșdintele Asociației Sociologilor și Demograficilor din RM.

Sondajul a fost realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în perioada 26 iunie – 7 iulie 2018, pe un eșantion de 1195 de respondenți, din 81 de localități. Marja de eroare este +/- 3 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram