Ministerul Economiei a anuntat astazi cine a castigat concursul pentru punerea in practica a Programului de dobandire a cetateniei prin investitie. Este vorba de o un consortiu de companii care ar fi propus cel mai bun plan de implementare a programului, iar contractul cu reprezentantii acestuia a fost semnat astazi. Legea de acordare a cetateniei prin investitii a provocat critici dure din partea expertilor, care considera ca aceasta ar permite oamenilor de afaceri cu probleme sa-si legalizeze veniturile obtinute in mod fraudulos.

Câștigător a fost desemnat consorțiul MIC Holding LLC si Henley & Partners Government Services Ltd. Într-un comunicat de presă al ministerului Economiei, una dintre companiile care fac parte din acest consorțiu, Henley&Partners, ar fi cunoscută pentru serviciile profesionale și este specializată în astfel de Programe de dobândire a cetățeniei prin investiție, fiind considerată lider mondial în acest domeniu. Potrivit membrilor Comisiei de selectare, consorțiul câștigător a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova.

Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia și altele. Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, președinte al Comisiei.

Conform contractului, Consorțiul va suporta riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a Programului. Compania are la activ 4 programe de dobândire a cetățeniei prin investiție implementate, cu mandate guvernamentale acordate de: Republica Malta, Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda, Grenada. Legea de acordare a cetățeniei prin investiții a provocat critici dure din partea experților, care și-au exprimat bănuiala că în acest mod este creată o portiță pentru cei implicați în furtul miliardului, dar și pentru alte categorii de oameni de afaceri pentru a legaliza banii furați.