/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

VIDEO // Pacienții sunt de vină? 44 de cauze penale pentru corupție în medicină

missing
11 iulie 2018, ora 19:55

Datele raportului arată că cei mai corupți medici sunt în instituțiile medicale de tip republican. Reprezentantul ministerului Sănătății spune că, de fapt, oamenii sunt de vină din motiv că preferă să ofere bani, în loc să folosească polița medicală.

BORIS GÂLCĂ, SECRETAR GENERAL DE STAT ”MSMPS”

Principalul sunt ”Institutul Oncologic”, ”Institutul Mamei și a Copilului”, ”Spitalul Republican”, ”Spitalul de Traumatologie și Ortopedie” și Spitalul de Urgență din Chișinău. De fapt problema este și lipsa de informație a populației despre prevederile si serviciile acoperite de polița de asigurare.

Administrația spitalurilor enumerate nu au reacționat, deocamdată, la constatările raportului. Pe lângă cazurile de corupție, CNA a depistat că aproape 600 de instituții medicale au activat în lipsa actelor necesare. Ministerul spune că nu poate să intervină.

LIDIA CHIREOGLO, DIRECTOR ADJUNCT AL CNA:  S-a stabilit că 590 de instituții medicale au încălcat procedura de acreditare, iar 61 aveau certificatul de acreditare expirat în luna decembrie 2017.

EUGEN CARPOV, DEPUTAT DIN GRUPUL PPEM: Este o responsabilitate a ministerului să țină evidența a mecanismului de acreditare a instituțiilor din subordine?

BORIS GÂLCĂ, SECRETAR GENERAL DE STAT ”MSMPS”: Este un compartiment ce ține de responsabilitatea noii structure create , „Agenția Națională de Sănătate Publică„

EUGENIU NICHIFORCIUC, DEPUTAT PDM: După neacreditarea unei instituții medicale nu urmează nicio sancțiune și în continuare instituția rămâne să acrediteze. Haideți totuși să elaborăm nu știu, sau ar fi  sancțiuni.

Majoritatea cetățenilor spun că deși au poliță de asigurare, medicii oricum le cer bani.

Pentru a preveni corupția din sistemul medical,ministerul Sănătății vrea să verifice integritatea medicilor, înainte ca aceștia să se angajeze.

BORIS GÂLCĂ, SECRETAR GENERAL DE STAT ”MSMPS”: Se examinează, să spunem așa, istoricul activității acestui medic. Dacă a lucrat în mai multe instituții și a plecat, sau dacă a schimbat mai multe instituții în perioade scurte de timp.

Din anul 2017 și până astăzi, CNA a intentat 44 de cauze penale pentru corupție pe numele medicilor și angajaților din spitale. În 2018, potrivit procurilor Anticoruptie, au fost condamnați 3 medici și o asistentă medicală, pentru acte de corupție. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri legate de corupția la nivel înalt din sistemul medical de la noi a fost înregistrat în aprilie, 2015. Atunci, fostul ministrul al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost arestat în dosarul licitațiilor trucate cu utilaje medicale, în cadrul căruia au fost reținuți mai mulți medici din spitalele din țară, dar și agenți economici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram