Ancheta elaborată de FSB o învinuiește pe fosta membră a consiliului de administrație al Inter RAO, Corina Țurcan, de transferul datelor privind companiile energetice rusești către serviciile speciale din Moldova, confrom avocatului său Ivan Pavlov.

Avocatul femeii scrie pe pagina sa de Facebook că a reușit ieri, 11 iulie, să o viziteze pe Țurcan în Lefortovo și să vadă documentele în baza cărora i-a fost înaintată învinuirea.
„În mod specific, Corina a fost acuzată că la 16 august 2004 a devenit agent, angajat în cooperare confidențială cu … serviciile secrete moldovenești. Pe 21 aprilie 2015 … a primit versiunea electronică a „proiectului în baza documentelor a Ministerului Energiei privind anumite aspecte ale acțiunilor companiilor rusești de energie pe canalul de cooperare internațională și pe 29 septembrie 2015 (nu este clar – unde, cum și în ce condiții) acest document a fost înmânat serviciilor speciale din Moldova”, a scris Pavlov pe pagina sa de facebook.

Potrivit acestuia, specialiștii invocați de FSB au ajuns la concluzia că informațiile din acest document constituie un secret de stat. Pavlov a subliniat că Țurcan „categoric nu pledează vinovată” și „neagă complet împrejurările de care este învinuită”.

FSB a suspectat că Țurcan a emis scheme de furnizare a energiei electrice către Donbass. Cazul este marcat drept „strict secret”, deci aproape nimic nu se știe despre conținut. Potrivit RIA Novosti, Țurcan a participat la lucrările privind furnizarea de energie electrică din Rusia în Ucraina și din Ucraina în Crimeea în perioada 2014-2015. După cum scrie ziarul RBK, FSB suspectează că Țurcan „va scurge” în România, membră a NATO, informații cu privire la acest subiect.

Potrivit deciziei instanței, Țurcan va rămâne arestată cel puțin până pe 13 august, deși, în realitate, cel mai probabil, pentru un timp mai lung. În practică, astfel de cazuri sunt investigate timp de cel puțin un an, iar persoanele anchetate nu sunt de regulă achitate, deși uneori cauzele sunt închise pentru lipsa de informații referitor la infracțiune, înainte de a fi transmise în instanță.