Interimatul la DNA a fost preluat de către procurorul Anca Jurma care a fost prezentată astăzi oficial. Aceasta a declarat că instituția trebuie să rămână una puternică, independentă și relevantă. De asemenea, Jurma i-a mulțumit Codruței Kovesi, pe care a consiliat-o, pentru întreaga activitate în fruntea DNA. Între timp, presa de la București scrie că fosta șefă a DNA va activa la Parchetul General, unde se va ocupa de strategia anticorupție.

„DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupţiei”, a susținut Anca Jurma, procuror-șef interimar, DNA.

Potrivit procurorului general al României, Anca Jurma este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, cu multă pregătire profesională și care se bucură de încredere pe plan intern și international. Ea va deține interimatul funcției de șef la DNA timp de 6 luni, până la finalizarea concursului privind suplinirea funcției vacante de procuror-șef la Direcția Națională Anticorupție.

„Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare în rândul magistraților din Ministerul Public, o îngrijorare cu privire la independența lor, cu privire la statutul lor”, a comunicat Augustin Lazăr, Procuror General.

Codruța Kovesi a fost demisă din funcția de șef la DNA, în urma unui decret semnat de președintele român, Klaus Iohannis. Decizia luată de șeful statului a venit după ce Curtea Constituțională a constatat că există conflict între Guvern și Președinție din cauza că Iohannis a refuzat să o demită din funcție pe Kovesi, la cererea ministerului Justiției. Aceasta a condus DNA-ul din 2013, fiind cunoscută pentru lupta acerbă cu funcționarii și demnitarii corupți. Între timp, fosta șefă a DNA a obținut funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control al Parchetului General, deși inițial a fost trimisă la Sibiu, pe post de simplu procuror.