Ultimul plan de acțiuni referitor la fenomenul migrației în UE, care prevede construirea noilor tipuri de centre de migranți, va fi discutat astăzi de către miniștrii de interne ai UE, care se vor întâlni în orașul austriac Innsbruck, relatează agenția de presă germană DPA.

Acordul aprobat de către liderii UE la subiectul migrației, încheiat la sfârșitul lunii iunie, include ideea de construire a unor centre de debarcare în regiuni precum ar fi Africa de Nord pentru migranții salvați în Marea Mediterană, dar și a unora pe teritoriul european.

Acordul a fost inițiat de Italia, unde își găsesc refugiu o mare parte a migranților. Aceasta a început să refuze intrarea navelor de salvare umanitare cu migranți în porturile sale, iar Salvini dorește să extindă această blocadă la navele care fac parte din operațiunile oficiale de salvare ale UE.

Înaintea reuniunii informale de la Innsbruck organizate de preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene, ministrul de interne italian Matteo Salvini a stabilit o întâlnire cu omologii săi din Germania şi Austria, Horst Seehofer şi Herbert Kickl, pentru a discuta despre modalităţile de a închide ruta de migraţie care traversează Mediterana.

La începutul acestei săptămâni, Herbert Kickl din Austria a propus ca refugiaților să nu li se permită să depună cereri de azil în UE, în ambasadele UE sau în centrele planificate de debarcare a migranților salvați pe mare.

În schimb, UE ar putea alege refugiații cei mai vulnerabili din taberele de refugiați din apropierea regiunilor de criză, a mai menționat acesta. Cu toate acestea, Kickl a declarat miercuri(11 iulie) reporterilor că ar fi prematur de discutat acest plan la Innsbruck.