Inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor au dat buzna în câteva magazine din capitală pentru a verifica dacă pe pachetele de țigări sunt afișate imaginile înfiorătoare care arată efectele nocive ale fumatului. Aceștia au atras atenția și dacă pe cutii sunt afișate corect prețurile. În urma raziilor, inspectorii au depistat și câteva nereguli.

„Este interzis de a plasa pe piață fără indicatoare de prețuri tipărite și avertismente de sănătate. Noi o să analizăm care este situația la dumneavoastră”.

Responsabilii de la Protecția Consumatorilor spun că, după un șir de modificări legislative, din luna ianuarie se interzice comercializarea produsele din tutun fără avertismente de sănătate.

„Din analiza pe care am efectuat-o s observă că agenții economici încearcă să se conformeze acestor hotărâri care sunt deja în vigoare și sunt interzise de a fi plasate în astfel de gen de activitate însă cu părere de rău observăm că desi nu au în comercializare în vitrine au pachete care nu au fost marcate corespunzător și urmează să fie retrase de pe piață”, a spus Ivan Mateiescu, șef ADJ, Direcția Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri, APCSP.

„Le scoateți din comerț deoarece se interzice. Numaidecât o să le scoatem. Verificăm încă odată tot și scoatem ceea ce nu coincide”.

Deși susțin că cunosc despre noile prevederi, administratorii magazinelor recunosc că unele pachete de țigări au rămas neschimbate.

„Da, cunoaștem că ar trebui să fie marcat fiecare pachet și prețul care costă. –Dar, totuși au mai rămas câteva. –Nu știu, două pachete așa s-a întâmplat că au rămas, nu am reușit”, a menționat Angela Vârlan, administrator magazin.

Oamenii spun că imaginile afișate pe pachetele de țigări erau necesare, mai ales pentru cei care fumează.
„Înțeleg deja că nu este chiar bun fumatul. MUSCA 01.03-01.08 Nu te atrage deja când te uiți ce desene sunt afișate acolo. Dinții, rinichii, doamne ferește”.
„Dacă ar putea desena cel mai strașnic lucru de pe fața pământului ar fi foarte bine. Poate ar înceta să se lase de năravul acesta, altfel nu poți să-i zici”.
„Poate le-a veni mintea la cap”.

Campania de verificare va dura până la sfârșitul acestei luni. Regula de comercializare a pachetelor de țigări cu efectele nocive ale fumatului a intrat în vigoare în luna ianuarie a acestui an, iar pentru pachetele de țigări au fost propuse 14 imagini care să-i sperie pe fumători și să-i convingă să renunțe la acest viciu. Datele statistice arată că, anual, aproximativ 6 mii de moldoveni mor din cauza maladiilor provocate de fumat, iar cea mai mare pondere a fumătorilor o dețin tinerii cu vârsta între 20 și 34 de ani.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Vlad Coroban