NATO cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul regiunii transnistrene. Solicitarea se conține într-o declarație comună a șefilor de stat și de guvern, participanți la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles, care se desfășoară zilele acestea. În timp ce unii experți de la Chișinău privesc sceptic aceste declarații, Ministerul Apărării salută documentul. Autoritățile de la Moscova nu au comentat, deocamdată, textul declarației.

„Reiterăm sprijinul acordat integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute pe plan internațional. (..) Chemăm Rusia să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze constructiv în procesul de reglementare transnistreană. Ne angajăm să sprijinim reformele democratice ale Republicii Moldova și eforturile de consolidare a capacităților noastre de apărare, se spune în declarația oficială a NATO, adoptată în cadrul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles”, se menționează într-o declarație oficială NATO.

Ministerul Apărării, prin intermediul secretarului de Stat, Radu Burduja, salută declarația elaborată de NATO.

„Se menționează trei lucruri: retragerea trupelor ruse de pe teritoriul RM, NATO va sprijini dezvoltarea reformelor democratice în RM și NATO rămâne angajată în sprijinul consolidării capacității RM. Este un lucru foarte benefic pentru Republica Moldova”, a comunicat Radu Burduja, secretar general de stat al Ministerului Apărării.

Totodată, Burduja a precizat că grupul operativ al trupelor ruse pe teritoriul RM reprezintă o amenințare pentru țara noastră.

„În primul rând pentru retragerea trupelor Federației Ruse de pe teritoriul RM. De fapt, putem să obținem această neutralitate despre care se trâmbițează atât de mult, dar de fapt ea nu există, fiindcă avem trupe străine pe teritoriul nostru. Grupul operativ al trupelor ruse reprezintă cea mai mare amenințare la securitatea RM”, a declarat Radu Burduja, secretar general de stat al Ministerului Apărării.

Expertul Oazu Nantoi consideră că aceste declarații nu vor influența poziția adoptată de Moscova, în legătură cu regiunea transnistreană.

„Faptul că NATO a adoptat o declarație prin care a chemat Rusia să recunoască responsabilitatea pentru uciderea pentru 298 de persoane. Asta nu se schimbă în urma declarațiilor. Această declarație nu va avea impact așa cum nu a avut 25 de ani, când Rusia își lua angajamente la summit-uri”, a menționat Oazu Nantoi, analist politic.

Anterior, așa zis-ul minister de Externe din regiunea transnistreană a declarat că decizia de a retrage pacificatorii ruși de pe teritoriul din stânga Nistrului poate fi luată, doar după o discuție cu administrația de la Tiraspol.

„Nicio decizie privind schimbarea formatului de menținere a păcii sub auspiciile Rusiei nu poate fi luată fără a ține seama de opinia Transnistriei, se menționa într-un comunicat de presă, emis anterior”, a susținut partea transnistreană.

Pretinsul minister de externe a mai subliniat faptul că prezența pacificatorilor ruși în regiune este reflectată în documente și schimbarea formatului misiunii este posibilă numai după ce conflictul va fi soluționat. Între timp, și Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție cu privire la retragerea trupelor ruse. Pe 22 iunie, 64 de țări au sprijinit documentul, elaborat de autoritățile de Chișinău. Atunci, ministerul rus de Externe a numit această decizie a ONU provocatoare, menționând că ar putea submina „progresul fragil” în soluționarea conflictului.