/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Cât i-a costat pe ruși organizarea Cupei Mondiale? „Notele de plată” sunt deja împărțite cetățenilor de rând

missing
13 iulie 2018, ora 12:20

În toată această perioadă, ruşii s-au concentrat pe fotbal care şi-a egalat cea mai bună performanţă. Odată ce Campionatul Mondial se va încheia, cetăţenii Rusiei se vor întoarce la ale lor. Nimeni nu se aşteaptă ca economia Rusiei să înregistreze anul acesta o creştere dinamică. Guvernul şi-a revizuit în scădere prognozele, de la o creştere de 2,2% la 1,9 la sută. Unul dintre motivele acestei situaţii ar putea fi decizia de a creşte valoarea taxei pe valoare adăugată (TVA), după cum remarcă Deutsche Welle.

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a aprobat deja în primă lectura creşterea TVA de la 18 la 20%, începând cu 1 ianuarie anul viitor. Ministerul pentru Dezvoltare Economică a recunoscut că această măsură va accelera, între altele, inflaţia. Dar estima că această majorare a TVA va aduce, numai anul viitor, un plus la bugetul statului de aproape 8 miliarde şi jumătate de euro. Coincidenţă sau nu, însă aproximativ 9,2 miliarde de euro a cheltuit Rusia pentru organizarea Cupei Mondiale , potrivit statisticilor oficiale.

Recent, chiar pe durata desfăşurării Cupei Mondiale, Guvernul a anunţat că ia în calcul creşterea vârstei de pensionare: de la 60 la 65 de ani în cazul bărbaţilor şi de la 55 la 63 de ani în cazul femeilor. Proiectul oferă puţine detalii deocamdată, tot ce se ştie e că această creştere a vârstei la care cetăţenii ruşi se pot retrage din activitate va fi făcută în etape: până în 2028 în cazul bărbaţilor şi până în 2034 în cazul femeilor. Apărătorii acestei reforme susţin că statul va încasa astfel mai mulţi bani din taxarea muncii, dar o bună parte din aceştia va fi folosită pentru creşteri de pensii.

Posibil ca reformele în domeniul pensiilor şi în cazul TVA să fi fost implementate chiar dacă Rusia nu ar fi găzduit Cupa Mondială. Dar cetăţenii plătesc deja taxe mai mari pentru alte servicii. De exemplu, costul pentru eliberarea unui paşaport era de 50 de euro. Acum a urcat la 70 de euro.

De asemenea, taxa pentru permisul de conducere era 30 de euro. A crescut la 40 de euro. Situaţia economică a ţării a început să se stabilizeze după recesiunea din 2014, dar previziunile de creştere pentru anii următori sunt limitate. Iar reformele implementate doar pe cârca cetăţenilor s-ar putea să nu dea roade.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram