Producătorii de film care vor realiza filme în Moldova ar putea beneficia de suport financiar în valoare de 25 % din totalul cheltuielilor, iar dacă pelicula va promova zona geografică a RM, atunci ei vor putea beneficia de 5% suplimentare. Toate acestea sunt prevăzute într-o nouă lege privind instituirea unui mecanism de atragere a investiţiilor în domeniul producţiilor de film şi alte opere audiovizuale, votată în prima lectură de Parlament.

Beneficiari ai alocaţiilor bugetare pentru producţiile de film pot fi producătorii, coproducătorii sau agenţiile de producţii de film, care deţin un contract de colaborare semnat cu un producător sau casă de producţie din străinătate. Totodată, beneficiarii sunt obligaţi să asigure o investiţie minimă, în funcție de categoria de producție.

Pot beneficia de suport financiar următoarele categorii de producţii – film artistic de lung și scurt metraj, film de lung și scurt metraj animat, seriale, filme documentare,  spot publicitar, clip muzical, emisiuni/show-uri TV, reality show.

Producţia de film sau a operei audiovizuale trebuie să înceapă nu mai târziu de 12 luni de la eliberarea Certificatului de calificare pentru acordarea suportului financiar. Producţia de film sau a operei audiovizuale nu va depăşi termenul de 3 ani. Noua lege urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2018.

Potrivit autorilor, adoptarea și implementarea noului proiect va contribui la atragerea investiţiilor străine în domeniul producţiei de film şi altor opere audiovizuale, va crește industria de film și TV, va promova identitatea culturală naţională etc. Asemenea mecanisme de finanțare și atragere a investițiilor există în circa 40 de țări.