Facilitarea sinuciderii unei persoane, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 5 ani, iar cei care vor spune că sinuciderea a fost una justificată, vor sta la închisoare până la 4 ani. O serie de schimbări a Codului Penal în acest sens au fost votate de Parlament.

Potrivit proiectului, facilitarea sinuciderii unei persoane care se află într-o dependenţă materială faţă de făptuitor se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 9 ani. Totodată, dacă acțiunile vor fi săvârșite asupra unui minor în vârstă de până la 14 ani sau asupra a două sau mai multor persoane se va pedepsi cu închisoare de la 9 la 12 ani.

Tratarea cu cruzime a animalelor care a cauzat mutilarea sau moartea acestora la fel se va pedepsi cu amendă în mărime de la 25 000 lei la 37 500 lei sau cu închisoare de până la 1 an. Aceeași faptă săvârșită în public, în prezența minorilor sau prin metode sadice se va pedepsi cu amendă de la 37 500 la 67 500 sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Noile modificări mai prevăd că transmiterea ilegală a unor obiecte sau substanțe interzise persoanelor deţinute în instituțiile penitenciare se va pedepsi cu amendă până la 30 000 lei sau cu închisoare de până la 6 luni. Cei care vor încerca să transmită arme, substanțe explozibile și toxice în închisori vor suporta închisoare de la 3 la 5 ani.