/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Cenzură în Rusia: Kremlinul a interzis utilizarea expresiei „reforma sistemului de pensii”

missing
16 iulie 2018, ora 12:33

Despre faptul că Kremlinul a decis să oblige speakerii pro-guvernamentali să nu pronunțe sintagma „reforma sistemului de pensii“, au declarat pentru tvrain.ru, două surse apropiate Kremlinului. Informația a fost confirmată de o sursă din Duma de Stat. Recomandarea corespunzătoare de la Kremlin a fost primită de mass-media pro-guvernamentală, precum și de unii membri ai partidului pro-guvernamental, experți și bloggeri. „Recomandarea a venit în iunie, când guvernul de la Kremlin a înaintat Dumei un proiect de lege pentru creșterea vârstei de pensionare”, a menționat un interlocutor.

Autoritățile se tem de cuvântul „reformă“, explică sursa, acesta va fi asociat de oameni cu dificultățile din anii 1990, iar astfel de analogii ar trebuie evitate. Kremlinul înțelege că ideea de a crește vârsta de pensionare este nepopulară în rândul populației, iată de ce încearcă să organizeze transmiterea „corectă” a informațiilor ce țin de sistemul de pensii. În loc de a vorbi despre „reformă“ Kremlinul a recomandat utilizarea altor termeni, cum ar fi „transformare“ sau „schimbare“, potrivit surselor tvrain.

Tvrain mai scrie că este vizibil că jurnaliștii și politicienii caută un înlocuitor al cuvântului „reformă”. „A trecut mai mult de o săptămână de când prim-ministrul Dmitrii Medvedev a anunțat planurile de a schimba sistemul de pensii din țară“, – a declarat Dmitri Kiselev în cadrul emisiunii „Vesti Nedeli“ de pe canalul „Rusia“ încă pe 24 iunie. De atunci, canalele de stat au început să vorbească despre creșterea pensiilor mai puțin, însă subiectul este discutat în mod activ de partidul pro-guvernamental, iar terminologia utilizată acum este vizibilă pe site-ul partidului. Pagina principală raportează că partidul discută despre „îmbunătățirea legislației cu privire la pensii” și intenționează să introducă un pachet de măsuri însoțitoare la proiectul de lege „privind introducerea modificărilor la sistemul de pensii”.

„Nu se propune o reformă a sistemului de pensii, dar modificări în setarea sistemului de pensi”, asigură consilierului de stat al lui Putin, Alexander Levitsky.

„Administrarea Președintelui rus încă de la început implică activ mass-media în activitatea privind creșterea vârstei de pensionare”, a declarat interlocutorii, apropiați Kremlinului, precum și o sursă guvernamentală. Blocul politic intern al Kremlinului monitorizează situația din regiuni și elaborează, de asemenea, o listă de experți care ar trebui să „comenteze” corect acest subiect. „Este o listă foarte lungă cu sute de nume”, spune sursa din Kremlin. Unii dintre ei au declarat pentru tvrain.ru, că au primit note analitice în care sunt formulate argumente în sprijinul creșterii vârstei de pensionare.

Precizăm că, Duma rusească va dezbate proiectul de lege cu privire la creșterea vârstei de pensionare în această săptămână în prima lectură. După aceasta, parlamentul din Rusia va merge în vacanță pentru a adopta legea în toamnă. Tvrain cu referire la surse din cadrul Dumei de Stat scrie că probabil proiectul de lege va suferi unele schimbări, însă autoritățile nu i-au în calcul posibilitatea micșorării vârstelor de pensionare de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Potrivit surselor, se i-a în considerare posibilitatea de a face excepții pentru anumite categorii, de exemplu, mamele cu mulți copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram