Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea să crească, însă perioada concediului să scadă, scrie bizlaw.md. Un grup de deputați propune modificarea și completarea Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

Datorită modificării, cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului urmează să constituie:

  • 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 1.000 de lei pentru fiecare copil pe întreaga durată a concediului pentru îngrijirea copilului, până la împlinirea vârstei de trei ani;
  • 70% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 2.000 de lei pentru fiecare copil în primele 12 luni în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani;
  • 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 480 de lei pentru fiecare copil în anul doi în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani.

În redacția actuală legea prevede că suma lunară a indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie 30% din baza de calcul, dar nu mai puţin de 540 de lei pentru fiecare copil. Asiguratul beneficiază de concediu până când copilul împlinește vârsta de trei ani.

Autorii inițiativei susțin că aceasta ar încuraja revenirea mai rapidă din concediul de îngrijire a copilului (2 ani).

Deputații propun ca proiectul de lege să între în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Ei spun că ar fi nevoie de peste 320 de milioane de lei în plus pentru achitarea acestor plăți.