Primarul de Orhei, Ilan Șor, a declarat că pregătește un demers prin intermediul avocaților săi, către Comisia Electorală Centrală, prin care va cere anularea mandatelor de deputat pentru membrii PLDM, pentru că aceștia nu și-ar fi raportat cheltuielile pentru campania electorală din 2014. În replică liberal democrații au venit cu o declarație în care afirmă că „amenințarea„ ridicolă a lui Șor de contestare la CEC a mandatelor deputaților PLDM nu are nici un suport juridic.

„Amintim că mandatele deputaților sunt inamovibile și nu pot fi retrase de nicio instituție. În același timp, apreciem că ieșirea publică a lui Ilan Shor este o formă de presiune asupra deputaților, și trebuie tratată prin prisma Codului Penal privind depunerea de declarații mincinoase. PLDM va continua să ceară guvernării restabilirea statului de drept și organizarea alegerilor libere în Republica Moldova. Doar prin proteste îndrăznețe vom reuși să readucem democrația în Republica Moldova”, se spune în declarația PLDM.

Liberal-democrații mai spun că înțeleg și regretă contextul în care bătrânii au devenit prada unor politicieni mediocri și lipsiți de scrupule. „Condamnăm modul cinic și obraznic în care bătrânii sunt transformați în scuturi de protecție de către politicieni, pentru a evita răspunderea penală sub acuzația de furt și devalizarea sistemului bancar”, se arată în declarația PLDM.

Totodată, PLDM susțin că a constat o sincronizare a partidelor din axul guvernamental în a deturna efectele rezoluției Parlamentului european, „prin care Republica Moldova a fost declarată, de facto, țară lipsită de democrație”.

Amintim că, Ilan Șor a ieșit în conferință de presă după ce fracțiunea PLDM a cerut în Parlament audierea raportului de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, care prevede ajustarea legislației privind răspunderea pentru finanțarea partidelor politice. PLDM a precizat că în context s-a adus exemplul Partidului Politic „Shor” care dezvoltă magazine sociale cu aceeași denumire, și care sunt tratate ca o formă de corupere a electoratului în perspectiva alegerilor parlamentare. Totodată, în declarație se spune că acțiunea respectivă vizează în egală măsură și fundațiile „Edelweiss”, patronată de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, „Din suflet”, patronată de Galina Dodon, și Asociația Obștească „Iubesc Moldova”, fondată de Igor Dodon.