Dumitru Alaiba, directorul Centrului de Politici și Reforme, și-a expus opinia cu privire la ultimele evenimente din țară, precum și asupra eșecului Moldovei în parcursul european, fiind intervievat de reporterii EU-STRAT. Acesta își exprimă regretul în legătură cu felul în care a evoluat sistemul democratic din Moldova, dar și deznădejdea posibilității de integrare a țării noastre în UE.

„Am avut zece ani pentru a dovedi că merităm aderarea. Dacă am fi acționat, am reuși. Dar nu am făcut-o”, spune Alaiba.

El declară că nu este corect să-i învinuim pe oficialii de la Bruxelles pentru eșecul pe care ar trebui să și-l asume autoritățile de la Chișinău. „În cazul în care Republica Moldova ar fi întreprins tot ce-i stă în puteri pentru a înainta pe vectorul integrării, doar atunci am putea fi nemulțumiți de deciziile celor de la conducerea UE”.

Dumitru Alaiba susține ca perspectiva europeană pentru o țară precum Moldova, în care democrația este în declin, drepturile omului și libertățile fundamentale sunt în mare pericol, iar corupția este în plină desfășurare – nu este una serioasă.

„Guvernul s-a abătut de la valorile europene de bază și, în realitate, ne-am lipsit avocații din Bruxelles de orice argumente care le-ar permite să ridice problema aderării”, a declarat directorul CPR.

El afirmă că vrea ca Moldova să fie parte a Uniunii Europene, însă dorește ca acest proces să fie unul natural, nu un joc politic al celor de la guvernare.

Dumitru Alaiba a fost șef al Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova timp de șapte ani, iar din ianuarie 2017 activează ca director de programe în cadrul CPR Moldova.

Centrul de Politici și Reforme este o platformă care are drept scop îmbunătățirea politicilor publice în Republica Moldova și promovarea reformelor structurale conforme principiilor europene, în beneficiul societății.