/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Reacțiile după summitul de la Helsinki. Trump, criticat pentru prestația pe care a avut-o la întrevederea cu Putin

missing
17 iulie 2018, ora 17:26

Discuțiile dintre Trump și Putin au durat peste două ore. Cea mai mare parte din întrevedere a decurs doar în prezența translatorilor, iar mai apoi, acestora li s-au alăturat un consilier pentru Securitate națională și șeful diplomației americane. La conferința de presă, liderul de la Casa Albă a vorbit despre implicarea Rusiei în alegerile americane, preferând să-l creadă pe Putin, decât pe serviciile americane de informaţii.

“Oamenii mei au venit la mine, Dan Coats a venit la mine și mi-a spus că ei cred că e Rusia. Președintele Putin a zis că Rusia nu este implicată. Vă mai spun și că nu văd de ce ar fi făcut-o”, a declarat Donald Trump, președintele SUA.

Unul dintre jurnaliști l-a întrebat pe Putin dacă și-a dorit ca Trump să câștige alegerile prezidențiale.

“Da, am vrut să câştige, pentru că vorbea despre normalizarea relaţiilor Statelor Unite cu Rusia”, a spus Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

În timpul conferinței de presă comune a avut loc și un incident. Un bărbat, care s-a dat drept jurnalist, a fost scos cu forța din sală. Protestatarul ținea în mâini o pancartă pe care scria: “Tratat pentru interzicerea armelor atomice”.

Subiectul legat de armele nucleare a fost discutat la întâlnirea de la Helsinki, dintre Trump și Putin, iar ambii președinți au fost de acord că acestea nu trebuie să se mai producă sau folosite. Mai târziu, într-un interviu pentru jurnaliștii de la Fox News, Vladimir Putin a menționat că a discutat cu liderul de la Washington și despre situația din Siria.

“Astăzi am vorbit cu președintele despre faptul că trebuie să întreprindem măsuri comune pentru a organiza operațiuni umanitare. Cred că vom reuși să realizăm ceva în această direcție”, a spus Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Prestația lui Donald Trump la summitul cu Putin a fost taxată de mai mulți politicieni și lideri de opinie americani. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că nu adus vreo critică Rusiei, iar senatorul republican John Mccain, coleg de partid cu Trump, a declarat că președintele american a fost umilit.

“Conferinţa de presă de la Helsinki a fost una dintre cele mai ruşinoase prestaţii ale vreunui preşedinte american din istoria recentă. (…) Pagubele provocate de naivitatea, egocentrismul, falsa senzaţie de egalitate şi simpatia pentru autocraţi ale preşedintelui Trump sunt dificil de calculat. (…) Dar e clar că summitul de la Helsinki a fost greşeală tragică.”, a scris senatorul republican într-un comunicat de presă.

Acceași părere a avut-o și fostul ambasador american la Moscova.

„Conferinţa de presă a fost cea mai jenantă prestaţie a unui preşedinte american pe scena mondială pe care am văzut-o vreodată”.

Aceasta este prima întrevedere într-un asemenea format dintre Donald Trump și Vladimir Putin. Anterior, președinții s-au întâlnit de două ori în cadrul unor summite internaționale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram