Democrații anunță cu mult fast proiectul Prima Casă 3. Acesta va fi destinat familiilor cu copii. Astfel, dacă aveți patru la număr, atunci statul se oferă să achite integral costul apartamentului. Promisiunile au fost făcute de premierul Pavel Filip și șeful său de partid, Vlad Plahotniuc. Unii părinți spun că mai bine era dacă autoritățile ar fi majorat alocațiile pentru întreținerea copiilor. Iar un expert economic este de părere că programul Prima Casă reprezintă un instrument electoral care însă ar putea deveni riscant pentru Bugetul de stat.

„Familiile care au un copil vor obține o compensație de 10 % din costul apartamentului. Cei cu 2 copii vor obține o compensație de 20 de procente, cei cu 3 copii vor obține o compensație de 50 de procente din partea statului și cei care au 4 copii statul le va achita 100 % din din costul apartamentului”, a declarat Pavel Filip, prim-ministrul RM.

Inițiativa democraților nu a fost pe placul tuturor părinților. Unele mame spun că în Moldova este greu să crești chiar și un singur copil, iar patru este aproape imposibil.

„La noi și așa femeile care au câte trei- patru copii au atâtea griji că nu se mai gândesc la credite ipotecare. Este o idee bună, dar mai bine ar majora alocațiile pentru că unele mămici primesc alocațiile minime, aproape 500 de lei. Nici nu poate fi vorba de scutece sau altceva”.

„Nu cred pentru că, cu un copil e greu, dar cu patru copii eu nu m-aș vedea”.

„Mai ales la noi în țară mori de foame, nu are nimeni posturi de munca. Să faci atâția copii. Unde să-I întreții. Doi copii și nu poți face”.

„Dacă să fie nerambursabil, statul să ofere ajutor, atunci da. Cred că unele femei ar face mai mulți copii”.

În opinia directorului de la Expert-Grup, proiectele “Prima Casă” reprezintă riscuri sporite pentru bugetul de stat.

„O tentativă de a utiliza sistemul bancar pentru a soluționa probleme sociale, este un risc de dezastru financiar pe termen lung deoarece avem interese electorale evidente”, a spus Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup.

Prin urmare, expertul spune că așa-zisele credite sociale ar putea fi puse pe seama statului sau, mai exact, pe umerii cetățenilor care achită impozite.

„Există riscul ca o bună parte din credite ulterior să devină credite neperformante. Evident, aceste pierderi pentru bănci vor trebui să fie acoperite parțial din bugetul de stat. Asta presupune costuri directe pentru bugetul de stat care vor fi suportate de plătitorii de taxe”, a spus Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup.

Programul Prima Casă a fost lansat în luna martie. De atunci, de el au beneficiat aproximativ 200 de familii.