/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VOX POPULI/ Ce aleg moldovenii Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală

17 iulie 2018, ora 12:13

„Sentimentele reflectate în acest sondaj au o nouă relevanță, având în vedere scandalul privind invalidarea victoriei cu 52% a candidatului proeuropean Andrei Năstase la recentele alegeri locale din Chișinău”, a declarat Stephen Nix, Director Regional IRI pentru Eurasia. „Moldovenii cer schimbare, iar viitoarele alegeri parlamentare vor oferi alegătorilor posibilitatea de a-și exprima dorința la urnele de vot.”

85% dintre respondenți au răspuns cu „foarte probabil„ (64%) sau „oarecum probabil” (21%) să meargă la vot la următoarele alegeri parlamentare. Această cifră înaltă a rămas statistic stabilă din septembrie 2016, când 87% dintre ei răspundeau cu „foarte probabil” (61%) sau „oarecum probabil” (26%) la întrebarea despre vot.

De asemenea, sondajul sugerează că respondenții nu sunt mulțumiți de rata de schimbare din Moldova. Doar 7% cred că „schimbarea se întâmplă în ritmul potrivit„, comparativ cu 32% dintre cei care cred că „nu se produce nicio schimbare”, iar 52% spun „schimbarea nu se întâmplă destul de repede” – cel mai înalt nivel observat începând din 2015. Numărul de moldoveni care cred că „schimbarea nu se întâmplă destul de repede” a crescut cu 8 puncte procentuale din februarie 2018.

Dorința de schimbare se reflectă și în creșterea sprijinului pentru integrarea în Uniunea Europeană (UE). Întrebat despre preferința lor de aderare la UE sau la Uniunea Vamală condusă de ruși, 46% dintre moldoveni preferă UE față de 36% care favorizează Uniunea Vamală.

Sprijinul pentru aderarea la UE este deosebit de evident în rândul tinerilor moldoveni. O majoritate clară (59%) dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18-29 ani consideră că Moldova ar trebui să se alăture UE, față de 27% care doresc să se alăture Uniunii Vamale. Sprijinul pentru Uniunea Vamală este mai puternic în rândul respondenților în vârstă de 50 de ani și peste, 43% preferând Uniunea Vamală și 36% sprijinind integrarea în UE.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 mai – 18 iunie, pe un eșantion de circa 1500 de persoane, marja de eroare fiind de plus/minus 2,5%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram