Pasiunea pentru designul de automobile și tot ceea ce ține de mișcare, viteză, dar și o imaginație nemărginită – acestea ar fi principalele ingrediente ale unui inginer constructor de mașini. Un absolvent al Universității Tehnice a Moldovei a realizat o mașină a viitorului, urmând ideile geniului Tesla. Aceasta funcționează pe bază de baterii solare sau utilizează energia vântului şi hidrogenul, fiind prietenoase mediului, silențioase, sustenabile, scrie UTM.

Absolventul FIMIT Ion Zbancă a elaborat în cadrul tezei de licență un camion electric, pe care-l numește vehiculul viitorului. Și nu s-a rezumat doar la partea grafică, dar a realizat și macheta la scara 1:20, cu imitația materialelor, redarea formelor și imaginea foto a prototipului.

Conceptul de design „Camion electric” a fost elaborat în cadrul Departamentului Design Industrial și de Produs, avându-l în calitate de conducător al proiectului pe conf. univ. Valeriu PODBORSCHI.

Roadele creației din ultimii doi ani ale tânărului designer au fost menționate cu Medalia de aur AGEPI-2017 pentru „Automobil adapter”, Premiul de popularitate ORANGE-2017, ROMÂNIA pentru SMART DESIGN CHALLENGE; Diploma de excelență „Creația deschide Universul” , ediția VIII-A” (5 mai 2018). Iar acum pregătește un exponat pentru concursul „BRAUN PRIZE DESIGN COMPETITION, 2018 – GERMANY.