Unul din autorii proiectului de lege cunoscut ca „legea Magnitsky” a lansat o petiție online prin care îndeamnă cetățenii să susțină adoptarea acestei legi în Republica Moldova. Până acum, aceasta a fost semnată de peste o sută de persoane din Republica Moldova și Diaspora dar și de mai multe ONG-uri, care susțin inițiativa. Dacă va fi adoptată, legea va interzice intrarea pe teritoriul țării a persoanelor care se fac vinovate de infracțiuni financiare, spălări de bani și încălcări ale drepturilor omului.

Potrivit autorului petiției, economistul Veaceslav Ioniță, care împreună cu alți reprezentanți ai societății civile au realizat proiectul de lege privind adoptarea legii Magnitsky deja există o listă preliminară de 49 de persoane, cărora le va fi interzisă intrarea în RM. Majoritatea din ei sunt cetățeni din Federația Rusă.

Legea este percepută drept măsură de prevenire a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în spălare de bani ori încălcări sistematice a drepturilor omului. „Societatea civilă din RM sprijină inițiativa adoptării unei Legi Magnitsky în Republica Moldova cu scopul de a întări măsurile de răspuns și sancțiuni unor persoane care au comis ori pot comite încălcări grave ale drepturilor omului, crează amenințări serioase în adresa securității financiar-bancare a țării sau crează alte riscuri în privința exercitării drepturilor și libertăților cetățenești în Republica Moldova. Noi credem că Parlamentul RM are obligația politică și morală de a se alinia standardelor internaționale stabilite de Global Magnitsky Act”, se arată în textul petiției. 

Potrivit proiectului de lege prevede ca persoanele care sunt incluse într-o listă internațională de sancțiuni să nu folosească sistemul financiar al țării, iar toate activele existente să fie blocate și sechestrate. Totodată, ea oferă posibilitatea de retragere a cetățeniei celor care au dobândit-o, dar care se fac vinovați de infracțiuni legate de corupție și încălcarea drepturilor omului.

Legea Magnițki are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.