/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Petiție online: Se colectează semnături pentru adoptarea legii Magnitsky în Moldova

missing
18 iulie 2018, ora 18:26

Potrivit autorului petiției, economistul Veaceslav Ioniță, care împreună cu alți reprezentanți ai societății civile au realizat proiectul de lege privind adoptarea legii Magnitsky deja există o listă preliminară de 49 de persoane, cărora le va fi interzisă intrarea în RM. Majoritatea din ei sunt cetățeni din Federația Rusă.

Legea este percepută drept măsură de prevenire a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în spălare de bani ori încălcări sistematice a drepturilor omului. „Societatea civilă din RM sprijină inițiativa adoptării unei Legi Magnitsky în Republica Moldova cu scopul de a întări măsurile de răspuns și sancțiuni unor persoane care au comis ori pot comite încălcări grave ale drepturilor omului, crează amenințări serioase în adresa securității financiar-bancare a țării sau crează alte riscuri în privința exercitării drepturilor și libertăților cetățenești în Republica Moldova. Noi credem că Parlamentul RM are obligația politică și morală de a se alinia standardelor internaționale stabilite de Global Magnitsky Act”, se arată în textul petiției. 

Potrivit proiectului de lege prevede ca persoanele care sunt incluse într-o listă internațională de sancțiuni să nu folosească sistemul financiar al țării, iar toate activele existente să fie blocate și sechestrate. Totodată, ea oferă posibilitatea de retragere a cetățeniei celor care au dobândit-o, dar care se fac vinovați de infracțiuni legate de corupție și încălcarea drepturilor omului.

Legea Magnițki are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram