/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/STUDIU/ Finanțare din bugetul de stat se face în funcție de preferințele politice. Ce partide au avut de câștigat

missing
18 iulie 2018, ora 11:27

Autorii studiului afirmă că indiferent de guvernare, primarii afiliați partidului de guvernământ au șanse mai mari să primească finanțare din fondurile disponibile, decât cei din opoziție. Prin aceste practici partidul sau coaliția de guvernământ utilizează resursele bugetului de stat pentru a-și favoriza primarii și obține suportul locuitorilor în alegerile următoare. Și mai alarmante sunt semnalele din mass-media că la baza distribuirii fondurilor sunt puse și rezultatele colectării semnăturilor în lista donațiilor în favoarea partidului de guvernare (PDM). Astfel, prin falsificarea listelor donatorilor partidului politic, se pun la mezat mijloacele unor proiecte importante pentru localități.

Principalele fonduri prin intermediul cărora sunt finanțate proiecte de îmbunătățire a infrastructurii publice și cui i-au fost repartizate în perioada 2013-2017: 

1. Fondul Ecologic Național – în 2013 – 2015, primarii PLDM au obținut cel mai mare număr de proiecte, fiind urmați de primarii PDM, apoi de cei de la PL și PCRM. În 2016, lideri la capitolul numărul de proiecte câștigate și aprobate spre finanțare au devenit primarii PDM.
2. Fondul de Investiții Sociale din Moldova – în perioada 2014 – 2015, primarii PLDM au obținut cel mai mare număr de proiecte, fiind urmați de primarii de la PDM, PL și PCRM. În anul 2016, lideri la acest capitol devin primarii PDM. În 2017, primarii PDM au obținut cel mai mare volum de finanțare – circa 50% din volumul total.
3. Fondul Național pentru Dezvoltare Regională – documentul unic de program pentru anii 2017-2020, aprobat la 29.06.2017, au fost incluse 62 de proiecte, din care 42 (circa 70%) au fost câștigate de primăriile sau consiliile raionale PDM, 9 (15%) – PLDM, iar celelalte 11 proiecte – de către alte partide. Totodată din cele 42 de proiecte câștigate de PDM, 5 au fost direcționate primarilor care au migrat la PDM în 2015-2018.
4. Fondul Rutier – în perioada 2014-2016 cele mai multe proiecte din FR au fost alocate primarilor din PLDM (361) și PD (341), urmate de PL (115) și PCRM (107).
5. Fondul pentru Eficiență Energetică – potrivit ultimului apel de proiecte din 2014, din cele 22 proiecte aprobate, 15 au fost câștigate de primari PDM, 3 – PLDM, 2 –PPPN, unul de PL și unul de un candidat independent. Valoarea totală a proiectelor câștigate de primarii PDM constituie 34,9 mil. lei (cca 60% din totalul sumei alocate).

Autorii studiului mai afirmă că pentru a face față promisiunilor electorale și a implementa proiecte vitale pentru localități, mulți primari afiliați partidelor de opoziție au fost nevoiți să treacă la partidul de guvernământ. În același timp, o altă parte de primari au fost supuși unor presiuni fără precedent, intimidare, intentare de dosare penale.

Studiul integral poate fi citit Aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram