O femeie însărcinată,  angajată la o grădiniță din raionul Briceni, a fost diagnosticată cu tuberculoză. Cazul a fost semnalat de mama unui copil care frecventează instituția preșcolară. Femeia își face griji pentru sănătatea micuților și se arată indignată că cei de la sănătate publică din raion nu au întreprins nimic. Între timp, gravida a fost internată la un spital din capitală, iar copiii și angajații grădiniței au fost testați contra tuberculozei.

În mesajul postat pe o rețea de socializare, mama precizează că a aflat despre acest caz săptămâna trecută.

„Miercuri am primit știrea fulger: dădaca de la grupa pregătitoare de la grădinița din sat este bolnavă de tuberculoză și SIDA. Am rămas total șocată, speriată având copil la grădință. Abia vineri, la grădiniță a venit o laborantă care a colectat sânge pentru analize generale. Am întrebat dacă copii vor mai fi investigați suplementar, căci este o situație foarte complicată. Mi s-a spus că poate săptămâna viitoare o să li se facă proba Mantoux, deoarece la moment nu au rezerve de tuberculină”, a povestit femeia.

Din spusele ei, angajata grădiniței, care este însărcinată în 7 luni, ar fi plecat în concediu de maternitate, deoarece tușea grav. Pentru că se simțea rău, aceasta a apelat la doctorii din raion, iar de săptămâna trecută se află la Institutul de Ftiziopneumologie din capitală unde se tratează de tuberculoză, spun responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică. Starea ei de sănătate se ameliorează, iar fătul se dezvoltă corespunzător. Ce ține de suspiciunile legate de SIDA, autoritățile refuză să le comenteze pentru că sunt date cu caracter personal.

„Este un caz firesc ca persoana cu imunodificiență să dezvolte tuberculoză. Eu înțeleg îngrijorarea părinților, dar eu consider că nu este cazul de așa mare îngrijorare”, a declarat Nicolae Furtună, Director-adjunct Centrul Național de Sănătate Publică.

Direcția Învățământ din Briceni a confirmat faptul că gravida lucra la grădiniță. Potrivit site-ului e-sanatate.info, aceasta ar fi activat nu în calitate de dădacă, ci responsabilă de gospodărie, ceea ce nu presupune contact zilnic, de durată cu copiii. Am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest caz de la direcția raională, însă ni s-a comunicat că vor cunoaște mai multe abia după ce șeful va reveni din concediu.

„Nu sunt implicată în caz. Nu cunosc acum ca să vă dau un răspuns sigur. Doar dumnealui a fost atunci în moment în serviciu și cunoaște foarte bine cazul”, a spus Rodica Cojocaru, Șef-adjunct al Direcției Învățământ, Tineret și Sport Briceni.

Între timp, copiii și angajații grădiniței au trecut controlul medical care ar fi arătat că nu au contractat boala.

„E o formă a tuberculozei care se supune tratamentului. Toți 65 de copii din grădiniță au fost investigați clinic și de laboratorul radiologic. Semne de patologie nu se prevăd. 16 salariați au fost examinați de același lucru. Azi urma să fie pusă reacția tuberculinei pentru testarea Mantoux”, a spus Nicolae Furtună, Director-adjunct Centrul Național de Sănătate Publică.

Directoarea grădiniței din sat a menționat pentru e-sănătate că dădaca a avut certificatul medical în regulă, la angajare. Acum, femeia va urma integral cura de tratament la Chișinău.

Reporter: Diana Popa