Preferințele politice și problemele moldovenilor au fost, din nou, evaluate. Potrivit unui nou sondaj de opinie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Legislativ ar accede doar patru formațiuni politice: PSRM, PAS, PD și PPDA. Totodată, președintele Igor Dodon continuă să se bucure de cea mai multă încredere din partea respondenților, fiind urmat în top de Andrei Năstase și Maia Sandu. Sondajul a fost realizat la comanda Institutului Republican Internațional.

Astfel, potrivit sondajului, în Parlament ar intra PSRM, cu circa 32% din voturile respondenților, urmat de PAS, pentru care și-au dat votul 15% din participanții la sondaj, dar și de PD și PPDA, care au acumulat câte 8%. Datele sondajului mai arată că 18% din respondenți nu știu pentru cine și-ar da votul, iar alte patru la sută dintre respondenți nu vor participa la alegerile parlamentare.

De asemenea, potrivit sondajului, 50% din respondenți au o opinie favorabilă față de președintele Igor Dodon, 39% – față de președintele PPDA, Andrei Năstase, 38% – față de președinta PAS, Maia Sandu. Aceștia sunt urmați de lidera PSRM, Zinaida Greceanîi cu 37%, de premierul democrat Pavel Filip – 33% și comunistul Vladimir Voronin – 32% etc.

În același timp, întrebați care sunt problemele principale care îi preocupă pe moment, 35 la sută din respondenți au spus că veniturile și pensia mică, 31 procente au spus corupția, 30 la sută șomajul și 20 la sută emigrarea.

La capitolul relații internaționale, cei care au participat la sondaj cred că Republica Moldova are cele mai bune relații cu România – 65%, urmată de Uniunea Europeană – 62% și de Rusia – 55%. Tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani – 59% cred că Moldova trebuie să adere la UE, iar persoanele trecute de 50 de ani – 43% optează pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică. Sondajul a fost realizat în perioada 21 mai – 18 iunie, pe un eșantion de circa 1500 de persoane, marja de eroare fiind de plus/minus 2,5%.