Indiferent de faptul dacă ați auzit sau nu până acum despre 5G, aceasta va intra cu pași rapizi în viața noastră. Uniunea Europeană intenționează să o extindă în întregul spațiu european până în 2025, iar încercările în unele orașe au început deja, confom Euronews.

Unii estimează că rețelele 5G ar putea furniza date de până la 1.000 de ori mai repede decât 4G și ar putea face realitate filmarile live de înaltă calitate, precum și transportul autonom.

„G” înseamnă „generație”, iar 5G reprezintă a cincea generație de tehnologii mobile fără fir. Cu 5G, filmările video live HD și transferurile de fișiere sunt setate să devină mult, mult mai rapide, cu descărcări de 10 gigabiți pe secundă.

„Există multe discuții despre 5G care va permite conducerea autonomă, dar există, de asemenea, aplicații potențiale în domeniul asistenței medicale: intervenții chirurgicale de la distanță, consultări la distanță. Și mai presus de toate, cu 5G, oamenii își pot desfășura activitățile (online) oriunde s-ar afla – nu este nevoie să se afle într-o anumită locație – și aceasta este o schimbare masivă” spune directorul OneWeb, Eric Beranger.

De asemenea, călătoria autonomă va fi posibilă numai prin tehnologia wireless de generație următoare, datorită capacității sale de a transfera cât mai curând și rapid cantități masive de date: 5G ar permite vehiculelor autopropulsate să comunice mai eficient și să le ofere posibilitatea de a reacționa instantaneu la probleme fizice cum ar fi obstacolele, accidentele fiind mai puțin probabile.

Afirmațiile că telefoanele mobile emit niveluri dăunătoare de radiație rămân, deci nu ar trebui să surprindă pe nimeni că au fost ridicate întrebări cu privire la impactul pe care tehnologia 5G ar putea avea asupra sănătății noastre.
Cercetătorii au sugerat că undele milimetrice pot fi absorbite de straturile superioare ale pielii umane și pot interfera cu celulele din organism. Dar Antonio Franchi, care conduce inițiativa 5G a Agenției Spațiale Europene, crede că oamenii nu au de ce să se teamă.
„Nu există riscuri pentru sănătate”, spune Franchi. „Cred că tehnologia este foarte sigură”.