În opinia Președintelui Parlamentului, Andrain Candu, numirea domnului Kozak ca reprezentant pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova, făcută de președintele Putin este un mesaj că Federația Rusă urmează să atragă atenție mai deosebită Republicii Moldova.

„Trebuie să înțelegem că urmează probabil acțiuni politice legate de îmbunătățire a relațiilor, găsirea unor mecanisme compromisuri în așa fel încât să restabilim dialogul și să restabilim comunicarea. În (decretul semnat de Putin pe 11 iulie) nu se scrie despre Transnistria, nu e evidențiat elementul Transnistria așa cum a fost cu domnul Rogozin”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, președintele Parlamentului a menționat că „nu este pe agenda autorităților Republicii Moildova nici într-un caz elementul de federalizare”.

Amintim că pe 12 iulue, Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Kozak, reprezentant special pentru dezvoltarea relațiilor economice cu Republica Moldova.