Zeci de oameni protestează în fața Parlamentului. Ei cer deputaților să i-a atitudine față de rezoluția adoptată pe 1 iulie 2018 de Mișcarea de Rezistență ACUM. Printre solicitările protestatarilor se regăsește anularea votului mixt și validarea alegerilor din Chișinău. În acest context, Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că sistemul mixt nu va fi anulat, și a recomandat partidelor din opoziție să nu piardă timpul protestând. Totodată, Candu a declarat că Parlamentul Republicii Moldova își exprimă îngrijorările legate de invalidarea alegerilor din Chișinău.

„În acea hotărâre a Parlamentului votată săptămâna trecută a fost delegată comisia juridică de la care s-a solicitat într-un termen de 60 de zile să evalueze cele întâmplate și să vină cu recomandări și cu soluții pentru depășirea subiectului în așa fel încât să nu mai avem astfel de cazuri”, a susținut Candu.

Cât ține de anularea votului mixt Candu a dat asigurări că următoarele alegeri Parlamentare vor fi organizate în sistemul mixt. De asemenea el a menționat că protestul nu este altceva decât o pierdere de timp.

„Trebuie să înțeleagă absolut toți cetățenii Republicii Moldova inclusiv toți care sunt la protest astăzi în fața Parlamentului că sistemul mixt nu va fi anulat și că următoarele alegeri parlamentare vor fi organizate în sistemul mixt. Să se pregătescă pentru sistemul mixt să-și identifice candidații în circumscripțiile electorale din țară și din străinătate să intre în competiție politică legată de electorala care urmează și mai puțin cu pierderea timpului chiar dacă și democratic legat de proteste”, a menționat președintele Parlamentului.

Amintim că, participanții la protestul de pe 1 iulie din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat unanim o rezoluție prin care declară că în R. Moldova s-a instaurat dictatura. Guvernării i se cere validarea alegerilor, anularea sistemului mixt și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor. În același timp, prin textul rezoluției se anunță că în cazul în care guvernarea nu va demara imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor în cadrul actualei sesiuni parlamentare, în localitățile țării, precum și în diasporă, comitetele locale și regionale ale Mișcării de Rezistență Națională vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică.