Miniștrii de externe a Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea deosebită față de situația din Republica Moldova. Ei au subliniat necesitatea intensificării reformelor în domenii precum guvernarea, justiția, lupta împotriva corupției, reforma economică și mediul de afaceri.

Potrivit euneighbours.eu, consiliul a confirmat relevanța continuă a abordării adaptate și diferențiate, permițând fiecăruia dintre cele șase țări – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina să aleagă nivelul de ambiție la care aspiră în relațiile lor cu Uniunea Europeana.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene a discutat chestiuni legate de Parteneriatul Estic, înaintea întâlnirii ministeriale a Parteneriatului Estic în luna octombrie a acestui an. Miniștrii de externe au reafirmat angajamentul UE față de regiune, la agenda de reformă și față de prioritățile identificate ca „20 de rezultate pentru 2020”, pentru a obține o economie, o guvernare, o conectivitate și o societate mai puternică.

În cele din urmă, miniștrii au subliniat importanța utilizării oportunității aniversării a 10 ani de parteneriat în 2019 pentru a evidenția angajamentul UE față de regiune.