Persoanele social vulnerabile vor beneficia suplimentar de un suport financiar din partea statului în sumă de până la 6000 lei. Acesta va fi acordat într-o singură plată sau o plată lunară pe un termen nu mai mare de 6 luni pentru depășirea situațiilor dificile. Proiectul „Suport monetar” a fost aprobat astăzi, de Cabinetul de miniștri.

Asistența financiară va fi oferită beneficiarilor pentru necesități precum: produse alimentare, reparația locuinței sau construcția sobei, procurarea combustibilului pentru prepararea hranei și încălzirea în sezonul rece, dar și achiziționarea mobilierului sau a îmbrăcămintei necesare. Alocația va constitui cel mult șase mii de lei și va fi acordată printr-o singură plată sau prin plăți lunare, dar pentru o perioadă nu mai mare de șase luni.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, serviciul de suport monetar va fi instituit în cadrul structurii teritoriale de asistență socială, iar de selecția beneficiarilor, precum și de stabilirea mărimii ajutorului financiar va fi responsabilă Comisia pentru protecția persoanelor aflate în dificultate. Potențialii beneficiari vor fi identificați de către asistentul medical, reprezentanții autorităților publice și ONG-urilor sau la solicitarea directă a persoanei defavorizate.

Sprijinul financiar va putea fi acordat și familiilor care beneficiază de ajutor social sau de suport oferit în perioada rece a anului.

Serviciul „Suport monetar” va fi implementat începând cu 1 iulie 2018, iar mijloacele financiare alocate pentru funcționarea acestuia în 2018 constituie circa 14 milioane de lei.