Guvernul român a modificat condițiile în care moldovenii care dețin pașaport român pot călători în străinătate cu copiii minori. De acum înainte, părinții își pot exprima acordul cu privire la ieșirea din țară a copilului împreună cu celălalt părinte doar o singură dată pentru o perioadă de până la 3 ani. Hotărârea a fost aprobată în ședința de marți pentru simplificarea condițiilor de călătorie în străinătate a cetățeanului român minor.

Astfel, au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinți cu privire la ieșirea din țară a copilului împreună cu celălalt părinte, fiind creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la trei ani și pentru mai multe călătorii în străinătate. Legea stabilește termenul maxim de trei ani, dar părintele poate să-și dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte ca și până acum. Totodată, părintele nu mai este obligat să menționeze scopul deplasării și ruta.

Celălalt părinte poate să își revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiții la orice structură de relații cu publicul a Poliției de Frontieră. Aceasta, în regim de urgență, va introduce o alertă în baza de date și va informa poliția care nu va permite ieșirea din țară a minorului.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reședința în statul de destinație nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte. De asemenea, actul normativ introduce posibilitatea ca pașaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea.

În 2017, aproape 200.000 de minori au ieșit din România.