Consiliului Național al Monumentelor Istorice a avizat pozitiv în ședința de joi, 19 iulie, schița de proiect a Centrului socio-cultural și de agrement, care urmează a fi construit în locul cafenelei „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Decizia consiliului a fost luată cu 7 voturi PRO, din cei 13 membri. Unul dintre cei care a susținut proiectul este și Ion Ștefăniță, fapt ce a trezit nemulțumirea mai multor internauți, inclusiv a membrilor comunității Ocuppy Guguță care protestează permanent împotriva demolării cafenelei și construcției unui centru de de bussines în locul ei.

Contactat de TV8, Ștefăniță a spus că a votat pro în baza unui studiu și deoarece proiectul prezentat joi este diferit de cel din 2014. „Am fost împotriva acelui hotel cu 12 nivele. Acum noi discutăm o altă schiță, alt proiect, alt arhitect proiectant, respectiv altă funcționalitate. Spuneam că Chișinăul are nevoie de cultură, turism, infrastructura turismului și are nevoie de un confort urban. Față de proiectul precedent (12 nivele) schița curentă a fost propusă pentru un regim de înălțime: parter + 7 etaje + terasă”, explică Ștefăniță/

El a mai spus că majoritatea membrilor Consiliului au recomandat agentului economic să reducă din înălțimea clădirii pentru ca să integreze construcția în contextul urbanistic existent. Totodată, Ștefăniță spune că deși este blamat de societatea civilă, pentru el contează fiecare părere, dar în special părerea urbaniștilor, a arhitecților. „Nu poți să ignori poziția societății civile, dar voi atrage atenția, această poziție trebuie să fie una constructivă, bine argumentată și una profesională. Acum, evident, sunt blamat pentru acest vot. Este primul val critic pe care-l primesc în al 9-lea an de activitate. Țin cont de poziția fiecărui citadin, dar vreau argumente, nu doar pur și simplu atacuri la persoană, că am fost cumpărat… Eu nu mă vând, eu nu mă cumpăr, nu mă modelez!”, a declarat Ștefăniță.

Menționăm că, anterior, urbaniștii și societatea civilă au criticat în mod repetat proiectul de construcție a unei clădiri multi-etajate în locul cafenelei Guguță, menționând că în zonă nu ar trebui să fie ridicată o construcție înaltă, deoarece este un centru istoric și o zonă de parc.

Amintim că, potrivit unei decizii a Curții de Ape Chișinău pe terenul unde se află în prezent cafeneaua Guguță este permisă construcția unei clădiri supraetajate.

Foto: FB/Ion Stefanita

Foto: FB/Ion Stefanita

Foto: FB/Ion Stefanita