Prima rezervaţie a biosferei în lunca Prutului Inferior va fi creată în raionul Cahul și va include nouă localități cu o suprafaţă de 14 771 ha. Astfel, ariile naturale protejate de stat vor fi extinse, iar zona va fi una pur ecologică. Hotărârea a fost aprobată recent de Parlamentul Republicii Moldova și este prevăzută în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina - Republica Moldova.

Scopul rezervației naturale constă în menținerea diversităţii genetice a plantelor şi promovării agriculturii ecologice, restabilirea pădurilor, păşunilor, luncilor şi conservarea resurselor de apă, reducerea emisiilor de gaze şi a poluanţilor chimici şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Crearea acesteia este susținută de Uniunea Europeană și UNESCO.

În viitor, zona urmează să devină atractivă pentru turişti, destinaţia fiind inclusă în agenda turistică naţională, iar autorităţile locale se aşteaptă la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare regională cu atragerea investiţiilor.