Procuratura Anticorupție vine cu detalii noi în dosarul schemelor de corupție în stațiile și gările auto. Într-un comunicat de presă, procuratura anunță că s-a confirmat faptul că de la fiecare subdiviziune a stațiilor Gării, în mediu se percepea o taxă lunară ce varia între 3.000 și 50.000 lei, bani acumulați de la șoferi, pentru diverse încălcări.

Mai mult, fiecare angajat, în dependență de funcția deținută era taxat lunar cu sume de la până la 1100 lei, în dependență de gară și fluxul de pasageri, bani ce erau transmiși funcționarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiarii sumelor colectate ilegal”, se spune în comunicat.

Procurorii afirmă că destinatarii banilor iliciți erau persoanele cu funcții de conducere din cadrul ÎS „Gările și Stațiile Auto”. În prezent, nouă persoane, inclusiv cu funcții-cheie în ÎS ”Gările și Stațiile Auto” și schema de corupție investigată, sunt învinuiți de comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă și abuz de serviciu, 6 dintre care sunt arestați preventiv, iar 3 sunt plasați în arest la domiciliu.

Amintim că, săptămâna trecută procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat percheziţii la autogările din nouă raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău, într-o cauză penală privind colectările ilicite de mijloace bănești de către persoane publice din cadrul ÎS ”Gările și Stațiile Auto” de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaționale.