Salariul mediu în unele companii de stat este de 4-5 ori mai mare decât salariul mediu pe economie, relevă un raport al Agenției Proprietății Publice (APP), scrie Mold-Street.

Angajatii din cel puţin 10 companii de stat au avut în anul 2017 câştiguri lunare medii brute de peste 13.000 de lei (650 euro), de două ori şi ceva mai mari decât salariul mediu pe economie, care în anul 2017 a fost de 5.697,1 lei (circa 285 de euro), potrivit unei analize APP.

Foto: mold-street.com

Lider la salarii şi la rude de demnitari

În topul câştigurilor se află angajatii MoldATSA (Moldavian Air Traffic Services Authority), întreprindere care răspunde de dirijarea traficului aerian în spaţiul naţional, unde salariul mediu brut a fost anul trecut de 25.020 pe lună (1.250 de euro), de 4,4 ori mai mare decât salariul mediu pe economie.

Chiar şi aşa la întreprindere exista nemulţumire în rândul personalului, în special al controlorilor de zbor legat de salarizare. În consecinţă administraţia actuală susţine că a decis să majoreze salariile pentru ei şi să le diminueze pentru personalul administativ.

Conflict la MoldATSA. Controlorii de zbor din Moldova ies la protest

„Erau neînţelegeri între direcţiile operaţionale şi cele administrative, din cauza diferenţei foarte mari de salarizare. Până la urmă, prin implementarea unui nou concept de salarizare, neînţelegerile au fost oprite. Toţi au beneficiat de o mărire de salariu. S-au mărit binişor, inclusiv la controlorii traficului aerian.

Citiți continuarea pe Mold-Street.