La 15 septembrie 2018, de Ziua Globală a Curățeniei, moldovenii împreună cu milioane de voluntari din 150 de țări vor curăța planeta de deșeuri, strângând gunoaiele din parcuri, păduri, plaje, râuri, etc. Scopul acestei mișcări internaționale este de a găsi soluții durabile de gestionare a deșeurilor, dar și de a sensibiliza populația privind gravitatea situației.

Organizația „Hai Moldova”, inițiatoare a acestui eveniment și reprezentantă locală a Mișcării „Let’s Do It” invită toți cetățenii social activi, care își doresc să facă o schimbare la ei în comunitate să coordoneze colectarea deșeurilor în localitățile lor. Coordonator local poate deveni orice locuitor al Moldovei de pe malurile drept și stâng ale Nistrului și vor avea responsabilitatea să mobilizeze comunitatea locală pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei în localitatea în care trăiesc, în colaborare cu autoritățile publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Toți doritorii sunt încurajați să se implice accesând pagina web haimoldova.md.

Valul va porni din Japonia și se va încheia în Hawaii, iar, 36 de ore mai târziu, efortul a milioane de oameni ne va aduce mai aproape de țelul comun de a avea o țară mai curată.

Pentru a participa și pentru a-ți fi mult mai ușor poți descărca în mod gratuit, aplicația WorldCleanUp (Android și iOS) și să mergi la o plimbare prin localitatea ta. Unde vezi grămezi de deșeuri ori gunoiști ilegale, marchează locul pe harta globală. În funcție de cantitatea de gunoi identificat, mobilizează-ți prietenii și familia, comunitatea și primăria, pentru ca în 15 septembrie să debarasezi localitatea ta de gunoaie. Tot prin intermediul aplicației, poți vedea ce locații cu deșeuri au identificat alți locuitori.

Coordonatorii locali vor beneficia de instruiri gratuite în domeniul leadership-ului, și anume: comunicare eficientă și modalități de motivarea a publicului, comunicarea eficientă a unei idei, lucrul în echipă și modalități de extindere a echipei, distribuirea sarcinilor în echipă, precum și abilități cheie pentru organizarea Zilei Globale a Curățeniei. Instruirile vor fi realizate de către organizațiile „EcoVisio” și „Hai Moldova” cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău. Ca rezultat al instruirilor, echipele locale vor fi asistate de echipa centrală, iar un număr de echipe vor primi și un sprijinul financiar.