60 de copii din țară, cu vârsta de la 2 la 15 ani, care suferă de diabet zaharat tip I, începând cu 22 iulie beneficiază gratuit de îngrijiri medicale specializate în cadrul Centrului de reabilitare pentru copii „Sergheevca”, Ucraina.

Potrivit ministerului Sănătății, copiii au fost selectați în funcție de vârstă şi gravitatea evoluției bolii de către medicii endocrinologi pediatri din secția de endocrinologie a IMSP Institutului Mamei și Copilului.

Pe parcursul celor 18 zile de tratament copii sunt asigurați cu insulină, glucometre și teste, precum și sunt asistați de către patru specialiști medici endocrinologi și pediatri din instituțiile medicale republicane.

De asemenea, copiii vor beneficia de un program de instruire „Școala pacienților cu diabet zaharat”, în cadrul căruia vor fi informați despre controlul diabetului şi modalitatea de alegere a alimentelor corecte, în funcție de maladia de care suferă.

Menționăm că, diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice şi cea mai frecventă boală endocrină a secolului.

Amintim că, Centrul de reabilitare pentru copii „Sergheevca” Ucraina, este unul din centrele de reabilitare pentru copii, subordonate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în scopul fortificării sănătăţii copiilor ce suferă cu diverse afecţiuni cronice, iar anual sunt trataţi cca 3500 copii cu diverse afecţiuni cronice.