Pe 28 iunie 2018, un tribunal al ICSID (Centrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor legate de Investiții al Băncii Mondiale) a constatat că autoritățile Republicii Moldova au încălcat drepturile unui investitor american și respectiv nu au respectat prevederile Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor semnat cu SUA, scrie Mold-Street.

E vorba de acțiunea pornită de omul de afaceri american Zbigniew Piotr Grot şi trei companii afiliatee: Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC și ÎCS Laguardia SRL – împotriva Republica Moldova şi care a fost înregistrată la Centrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor legate de Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale, pe 21 martie 2016.

Costuri totale de peste un milion de dolari

Disputa a pornit de la faptul că după ce în 2010, filiala din Moldova a firmei americane Laguardia USA LLC a încheiat acorduri cu sute de proprietari de terenuri din satele Coșernița, Vărvăreuca și Roșietici (raionul Floreşti), pentru arenda a 2.830 de hectare de teren arabil pe care investitorul american intenționa să cultive grâne, iar autorităţile locale au refuzat să înregistreze contractele, invocând încălcări ale legislaţiei.

În schimb au înregistrat contractele de arendă pentru aceleaşi terenuri agricole care au fost încheiate între firma locală Bio-Alianţa SRL și proprietari.

Încercările investitorului american de a soluţiona cazul în instanţele din Modova au eşuat, aşa că s-a adresat în ICSID cerând despăgubiri de circa trei milioane dolari. Ulterior s-au vehiculat şi alte cifre de câteva ori mai mari: 10-15 milioane de dolari.

În şedinţa din 28 iunie 2018, Tribunalul a decis că Moldova a încălcat drepturile investitorului american şi respectiv nu a respectat prevederile Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor semnat cude protecție a investițiilor semnat cu Statele Unite

Potrivit Global Arbitration Review, Tribunalul a decis să acorde investitorilor despăgubiri de 400 000 dolari, la care se adaugă o dobândă anuală de 5% pentru perioada disputei.

Citește continuarea pe Mold-Street.