Cel puțin 50 de persoane au fost ucise - jumătate din ele dintr-un singur sat - și mai mult de 170 au fost rănite în incendii de pădure uriașe din Grecia, pe fondul unui val de căldură larg. Una dintre cele mai tinere victime a fost considerată a fi un copil de șase luni care a murit din cauza inhalării fumului, informează portalul britanic Mirror.

Unul dintre supraviețuitorii din Mati, unde au fost uciși cel puțin 26 de persoane, a declarat că satul „nu mai există”, după ce a reușit să fugă, trecând de cadavrele victimelor de pe pământ în timpul scăpării sale „norocoase”.

Autoritățile investighează, de asemenea, rapoartele potrivit cărora până la 10 turiști, posibil danezi, au dispărut după ce au ieșit în larg pe o barcă pentru a scăpa de flăcări și de fum.

Grecia a lansat un apel disperat pentru a obține ajutor de la UE, declarând că are nevoie de mijloace de transport aerian și de teren, deoarece regiunea Attica a fost cuprinsă de unele dintre cele mai grave incendii pe care le-a văzut în ultimul deceniu.

Oficialii au declarat că cel puțin 60 de persoane au murit și cel puțin 172 au fost răniți – 156 de adulți și 16 copii – deoarece incendiile s-au stârnit într-un mod necontrolat, distrugând casele, perturbând legăturile majore de transport și afectând multe victime în timp ce încercau să fugă.

Primarul din Rafina, Evangelos Bournous, a declarat pentru televiziunea locală că numărul morților continuă să crească pe măsură ce Crucea Roșie caută supraviețuitorii.
El a spus: „Numărul de morți este în creștere, acesta a depășit deja 60”. Bournous a adăugat că el crede că numărul va crește la 80.

Focul din satul Mati, la 29 kilometri est de Atena, a fost de departe cel mai grav din țară, deoarece flăcările au devastat peninsula sudică a Peloponezului și în august 2007, ucigând cel puțin 26 de persoane.

O femeie a spus pentru Skai TV din Grecia: „Mati nu există nici măcar ca o așezare, am văzut cadavre, mașini arse, mă simt norocoasă să fiu în viață”.
Paza de coastă a spus mai târziu că cadavrele ale altor patru persoane au fost extrase din mare.

Incendiile au izbucnit într-o zonă dens populată, la est de Atena și la vest. Deasupra Parthenonului din Atena se vedea un fum dens.
Martorii au relatat că au văzut case evacuate de flăcări la est de capitala. Un primar local a spus că a văzut cel puțin 100 de case în ardere și 200 de vehicule.

Autoritățile grecești au cerut locuitorilor unei regiuni de coastă la vest de Atena să-și abandoneze casele, precum și închiderea uneia dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Grecia și oprirea legăturilor de tren.