/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/GRAFIC/ Topul celor mai performante bănci din Moldova în iunie 2018. Cine este pe primul loc

25 iulie 2018, ora 11:38

Topul este condus de 3 bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național – B.C. Moldova-Agroindbank (MAIB), urmată B.C. Mobias-Banca și B.C. Moldindconbank (MICB). De asemenea, pe fundalul unor performanțe sporite alte două bănci (BC ProCreditBank; BC BCR Chișinău) înregistrează un avans consistent față de lunile precedente.

În mod particular, la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice autorii clasamentului menționează:

– Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău; B.C. Eximbank și B.C. „EuroCreditBank”;
– Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. „Victoriabank”; B.C. Eximbank; și BCR Chișinău;
– Băncile cu cele mai calitative active: B.C. „FinComBank”; „B.C. „Mobiasbanca” și B.C. „EuroCreditBank”;
– Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”; B.C. „Mobiasbanca” și B.C. „Moldova-Agroindbank”;
– Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „B.C. „Mobiasbanca”.

Experții afirmă că lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, dar și cele recomandate de practica bancară, fapt ce amplifică apariția unor costuri de oportunitate din ce în ce mai mari. Chiar și așa, băncile acumulează continuu profit, în baza unei marje bancare consistente, a unor diferențe pozitive de curs valutar și utilizând activ instrumentele de politică monetară (în special Certificatele Băncii Naționale). Astfel, la jumătatea anului 2018, profitul acumulat de bănci se cifrează la circa 936 mil. MDL, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă (BC Eximbank, -17,5 mil. MDL urmare pierderilor înregistrate în primele luni ale anului, ulterior profitabilitatea lunară a acesteia revenind pe un trend pozitiv).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram