/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Expertul Dionis Cenușă explică ce ar sta în spatele adoptării de partidul Democrat a reformei fiscale

26 iulie 2018, ora 12:11

„Explicațiile lansate până acum vizavi de inițiativele Partidului Democrat în favoarea mediului de afaceri și a reformei fiscale au calificat acești pași drept „mișcare electorală”. Raționamentele Democraților sunt însă mai diverse și complexe, și nu sunt ghidate doar de logica electorală”, afirmă Cenușă pe o rețea de socializare.

Astfel, expertul a notat:

1. În timp ce protestele opoziției extra-parlamentare se mută în teritoriu, cu scopul de a extinde spiritul protestatar din Chișinău spre teritoriu, guvernarea vrea să păstreze minimul de legitimitate publică pe care îl are. Conform ultimelor sondaje, PDM ar putea obține doar 8 mandate în viitorul parlament, fără a calcula candidații pe circumscripții uninominale, mulți dintre care ar putea fi racolați mai devreme sau mai târziu de către Democrați. Astfel, reforma fiscală și introducerea unui impozit unic pe venit (12%) ar putea avea menirea să demobilizeze cetățenii care ridică salarii mai mari de 35 mii lei. În joc este astfel pusă implicarea lor în protestele opoziției. La fel, Partidul Democrat descurajează pe populația cea mai săracă (cu excepția pensionarilor, pe care îi prelucrează Ilan Shor prin magazinele sale sociale) să se alăture protestelor.

2. Orice guvernare care își exercita puterea prin controlarea instituțiilor și pe o verticală a puterii are nevoie de loialitate pe toată înălțimea piramidei ierarhice. Deci pentru a-și cimenta anturajul pe moment de criza politică, Democrații oferă mecanisme prin care cei apropiați de sistem pot acumula venituri noi – inițiativele de amnistie a capitalului său de decriminalizarea infracțiunilor economice.

3. Inițiativele de decriminalizare a infracțiunilor economice sau amnistierea fiscală au loc în condițiile în care dialogul politic cu UE este deja defectat. Prin urmare, atât timp cât presiunea UE este oarecum concentrată pe invalidarea alegerilor din Chișinău, guvernarea folosește contextul existent pentru a deschide ‘cutia pandorei’, când un flux de bani iliciți vor fi practic „înălbiți”, iar ex-infractorii ar putea deveni una din cele mai loiale caste ale guvernării.

4.Pentru alegerile în circumscripțiile uninominale, unde nivelul de alertă privind coruperea votului este deja ridicată, sunt necesari bani. Prin urmare, amnistia fiscală sau decriminalizarea infracțiunilor economice creează o sursă nouă prin care noi surse vor putea fi reorientate pentru promovarea viitorilor candidați pe circumscripții uninominale.

„Votarea inițiativelor privind aministia capitalului sau decrimininalizarea infracțiunilor economice trebuie absorbită se retorica protestară a opoziției. Societatea civilă și partenerii externi sunt unicile obstacole rămase care pot să încerca minimizarea la maxim a impactului acestor inițiative. Faptul că guvernarea a combinat reforma fiscală cu inițiativele de aministie fiscală ne pregătește pentru o nouă luptă informațională, în care opoziția și societatea civilă vor fi ilustrați ca antipozi”, a susține Cenușă.

Amintim că, Premierul Pavel Filip a anunțat despre inițierea unei reforme fiscale prin care vor fi micșorate impozitele pentru unele categorii de persoane, de asemenea persoanele vor putea să-și declare veniturile obținute ilegal fără a fi sancționați. Proiectul de lege a primit aviz pozitiv de la Guvern și se află pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de joi, 26 iulie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram