Andrei Năstase, liderul PPDA, a adresat o scrisoare către partenerii externi ai Republicii Moldova și mai multe organizații internaționale, în care a solicitat anchetarea furtului miliardului și sancționarea clasei politice aflate la Guvernare. Totodată, Năstase a susținut că este dispus să colaborez cu oamenii legii din străinătate și va pune la dispoziție probe concludente ce țin de fraudele din sistemul bancar.

Primarul ales al Capitalei, Andrei Năstase și-a adresat scrisoarea: instituțiilor acreditate în Republica Moldova, instituțiilor internaționale de investigație, ambasadorilor statelor membre UE și ambasadorului Statelor Unite. Drept pretext de înaintare a scrisorii a servit faptul că o parte din banii furați din bugetul țării provin din fonduri europene și americane. În opinia politicianului „contribuabilii străini au dreptul să știe cine i-a furat cu atâta impertinență”.

„Am decis în calitatea mea de primar ales al Capitalei Republicii Moldova să sesizez oficial mai multe organizații internaționale, pentru a lansa o anchetă internațională pentru identificarea valorilor financiare sustrase din visteria țării”, a declarat Andrei Năstase, liderul PPDA.

În acest context, politicianul a mai solicitat organizațiilor internaționale:

„- Înghețarea conturilor din străinătate ale grupurilor și persoanelor asociate schemelor de corupție și spălare de bani din Republica Moldova.
– Sechestrarea tuturor bunurilor acestora din jurisdicțiile sesizate.
– Tragerea la răspundere penală a făptuitorului în conformitate cu normele de drept internațional.
– Aplicarea unor sancțiuni personalizate celor care conduc de-facto Republica Moldova.
– Anchetarea internațională a spălării a circa 30 de miliarde de dolari a mafiei rusești prin intermediul instanțelor de judecată din Republica Moldova și a sistemului financiar bancar aflat pe teritoriul municipiului Chișinău”, a cerut politicianul.

Amintim că FMI, ambasada SUA și șeful delegației UE la Chișinău au criticat pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsurile de amnistie a capitalului, aprobat recent de Parlament.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!