Cel puţin zece persoane au murit în Filipine, după ce o camionetă a explodat în timp ce era verificată la un punct militar de control din sudul ţării, incident catalogat de autorităţi drept un atac terorist comis de militanţi afliliaţi grupării teroriste Stat Islamic, scrie mediafax.ro.

Explozia a avut loc după ce militarii au oprit camioneta la punctul de control pentru a vorbi cu șoferul, conform autorităților de pe insula Basilan. Insula Basilan este controlată în mare parte de gruparea Abu Sayyaf, afiliată grupării Stat Islamic, cunoscută pentru răpiri și jafuri.

Atentatele cu vehicule capcană sunt rare în Filipine, deși conflictul dintre separatiști și islamiști provoacă violență și instabilitate în zonă de zeci de ani. „Nu ştim care a fost ţinta atacului, dar ştim că vehiculul a fost detonat prematur la punctul de control”, a declarat locotenentul Mon Almodovar, comandantul unităţii din regiune.

În urma exploziei au murit unul dintre autorii atacului, un soldat, cinci poliţişti şi patru civili, printre care şi o mamă şi copilul ei. Mai multe persoane au fost rănite. Autorităţile investighează incidenul. Conform declaraţiei colonelului Edgard Arevalo, militanţii plănuiau să construiască bombe artizanale pe care să le detoneze apoi în baze militare.

Jim Saliman, guvernatorul din Basilan, a primit un raport conform căruia gruparea Abu Sayyaf este responsabilă pentru atac. „Este o folosire ilegală și oribilă a forței, chiar și pentru o perioadă de conflict armat”, a declarat Harry Roque, purtătorul de cuvânt al președintelui.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!